Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Hud & hår

Fettsugning ny källa till stamceller

Annons

Det fett som tas ut vid fettsugning kan bli en ny källa till stamceller. Det är forskare vid Stanford’s School of Medicine, Kalifornien, som har lyckats omprogrammera fettceller till stamceller, som ska kunna reparera skadad vävnad. De nya rönen publiceras i det senaste numret av amerikanska vetenskapsakademins tidskrift PNAS. Upptäckten kan i framtiden innebära att man kan använda kroppens egna fettceller för att reparera skadade organ.
– Vi har hittat en stor naturresurs, säger Michael Longaker, kirurg och en av författarna bakom studien.

Forskarna påpekar&nbspatt mellan trettio och fyrtio procent av amerikanska&nbspfolket är kraftigt överviktiga, så det finns mycket material att arbeta med. Det är drygt tio år sedan forskare först kunde odla mänskliga stamceller som har kapacitet att utvecklas till alla möjliga sorters vävnad. Den sortens stamceller kom dock från mänskliga embryon och det skapade en lång etisk debatt. De senaste åren har forskare i Japan och USA funnit nya metoder att&nbsp"backa" celler&nbspfrån vuxna människor tillbaka&nbsptill stamcellsstadiet. Detta har således lett till att forskare har velat undersöka om det är möjligt att ta lite celler från en sjuk person och göra om dem till vävnad som patienten behöver. Som till exempel insulinproducerande celler till diabetiker eller broskceller till personer med artros i knäna. Forskare har nu insett att cellerna från fettsugning, som finns i betydligt större mängder än då man utgår från metoder med små hudceller, kan förvandlas till stamceller mycket snabbare och effektivare än hudceller. Nu hoppas forskarna kunna förvandla&nbspde nya stamcellerna till hjärtmuskulatur och, efter tillstånd, testa dem på personer som exempelvis har drabbats av hjärtinfarkt.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.