Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Artikel | Hudinfektioner

Myter om munsår

Munsår är vanligt förekommande, kanske är det just därför det också finns många myter om munsår. Alltifrån att choklad orsakar till att zinkpasta kan bota. Här hittar du fler myter om munsår.


Publicerad den: 2012-10-03

Annons

Myt: Du kan få munsår om du äter choklad och stark ost 

Sanning: Munsår orsakas av ett virus, herpes simplex HSV-1. Kanske har den här myten koppling till akne, en del hävdar att man kan få akne av choklad och stark ost vilket inte heller stämmer eftersom akne orsakas av en inflammation i huden.&nbsp


Myt:Munsår kan uppstå om du solar eller stressar mycket  

Sanning: Sol (UV-strålning) är en välkänd utlösande faktor för munsår och hög solskyddsfaktor i stift/serat är ett bra skydd. Mekanismen är sannolikt UV-ljusets välkända hämning av lokala immunförsvaret i huden/läppen. Normalt läcker periodvis HSV-virus ut ur känselnerver men får oftast inget fäste i i frisk hud. Vid stark solexponering kan försvaret tillfälligt minska och viruset ge ett munsårsutbrott.

Annons
Annons


Myt: Munsår kan smitta till könsorgan  

Sanning: Personer som inte tidigare har haft munsår (HSV-1 infektion) som man oftast smittas av redan i tidiga barndomen kan bli smittade genitalt vid oralsex i vuxen ålder. En sådan genital HSV-1 kan ibland vara återkommande och då lika besvärande som typ 2 genitalt. Behandlingen är då densamma.

 

Myt: Tandkräm och zinkpasta hjälper mot munsår  

Sanning: Nej, tandkräm och zinkpasta verkar uttorkande men inte virushämmande. Här behövs i första hand receptfria krämer med virushämmande medel. Tablettbehandling mot labial herpes (munsår) förskrivs endast i undantagsfall vid svårare former. Tablettbehandling är i allmänhet reserverad för genital herpes.

Annons
Annons

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons