Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Artikel | Hudinfektioner

Myter om munsår

Munsår är vanligt förekommande, kanske är det just därför det också finns många myter om munsår. Alltifrån att choklad orsakar till att zinkpasta kan bota. Här hittar du fler myter om munsår.


Publicerad den: 2012-10-03

Annons

Myt: Du kan få munsår om du äter choklad och stark ost.

Sanning:
Munsår orsakas av ett virus, herpes simplex HSV-1. Kanske har den här myten koppling till akne, en del hävdar att man kan få akne av choklad och stark ost vilket inte heller stämmer eftersom akne orsakas av en inflammation i huden.&nbsp


Myt: Munsår kan uppstå om du solar eller stressar mycket.

Sanning:
Sol (UV-strålning) är en välkänd utlösande faktor för munsår och hög solskyddsfaktor i stift/serat är ett bra skydd. Mekanismen är sannolikt UV-ljusets välkända hämning av lokala immunförsvaret i huden/läppen. Normalt läcker periodvis HSV-virus ut ur känselnerver men får oftast inget fäste i i frisk hud. Vid stark solexponering kan försvaret tillfälligt minska och viruset ge ett munsårsutbrott.


Myt: Munsår kan smitta till könsorgan

Sanning:
Personer som inte tidigare har haft munsår (HSV-1 infektion) som man oftast smittas av redan i tidiga barndomen kan bli smittade genitalt vid oralsex i vuxen ålder. En sådan genital HSV-1 kan ibland vara återkommande och då lika besvärande som typ 2 genitalt. Behandlingen är då densamma.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

 

Myt: Tandkräm och zinkpasta hjälper mot munsår.

Sanning:
Nej, tandkräm och zinkpasta verkar uttorkande men inte virushämmande. Här behövs i första hand receptfria krämer med virushämmande medel. Tablettbehandling mot labial herpes (munsår) förskrivs endast i undantagsfall vid svårare former. Tablettbehandling är i allmänhet reserverad för genital herpes.

Nya behandlingar mot atopiskt EKSEM – är de för dig? Här får du som lever med atopiskt eksem koll på läget »


Annons