Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Perioral dermatit

Perioral dermatit är bara utbredd kring munnen och når upp till kinderna och ned på hakan. Symtomen börjar i form av rodnade fläckar, sedan utvecklas små knottror och små varblåsor i porerna. Ibland kan sjukdomen bero på riklig användning av smink och hudvårdsprodukter, extensiv hudrengöring och peeling.


Uppdaterad den: 2022-04-14
Författare: Mats Berg, DOCENT VID UPPSALA UNIVERSITET OCH HUDLÄKARE SKINDOC, DANDERYD
Uppdaterare: Mats Berg, DOCENT VID UPPSALA UNIVERSITET OCH HUDLÄKARE SKINDOC, DANDERYD

Perioral dermatit
Annons

Perioral dermatit (peri = runt omkring, oral = mun, dermatit = inflammation i huden) är en nära släkting till rosacea ("vuxenakne"), men drabbar nästan uteslutande kvinnor i 20-30-årsåldern och är heller inte lika vanligt förekommande som rosacea.

Vilka är symtomen vid perioral dermatit?

Utslagen vid perioral dermatit är bara utbredda kring munnen och når upp till kinderna och ned på hakan. Symtomen börjar i form av rodnade fläckar, sedan utvecklas små knottror och små varblåsor i porerna. Symtomen ökar sedan successivt. I övrigt liknar sjukdomen rosacea, men är inte lika utbredd och inte kronisk i samma grad som rosacea.

Vid perioral dermatit kan det bränna och klia lite i huden och man kan få en mycket lätt fjällning. Inga pormaskar förekommer. Typiskt är att man ska ha en blek zon kring läpparna som inte drabbats. Ibland kan utslagen sitta bara kring näsborrarna eller ögonen (periorificiell dermatit).

Vad orsakar och försämrar perioral dermatit?

Det vanligaste är att perioral dermatit uppstår utan någon uppenbar orsak hos unga vuxna kvinnor. Utslaget försämras av sol och behandlingsförsök med tvål och andra irriterande produkter samt vid klämning och skrapning med fingrar. 

Ibland kan sjukdomen orsakas av riklig användning av smink och hudvårdsprodukter, extensiv hudrengöring och peeling. Innan faran med starkare typer av kortison i ansiktet blev känd var detta en vanlig orsak. Barn som medicinerar med inhalationssteroider via spacer med mask kan också drabbas av sjukdomen. Perioral dermatit kan kvarstå i månader och ibland i flera år. 

Vad kan man göra själv?

Total avhållsamhet från starka rengöringspreparat, fuktkrämer, peeling, dag- och nattkrämer, antirynkpreparat och täckande smink i ansiktet. Innan förbättring sker kan några veckor av försämring följa.

Vad kan läkaren göra?

Först och främst måste man utesluta tänkbara utlösande faktorer. Lokala kortisonpreparat (glukokortikoider grupp II eller starkare) kan förvärra/utlösa tillståndet och ska sättas ut. Sker då en uppblossning av utslagen kan en mild kortisonkräm (hydrokortisonkräm) användas ett par veckor för att dämpa inflammationen.

För att snabbare läka den periorala dermatiten kan Tetracyklinkapslar vara till god hjälp under några veckor. Liksom vid rosaceabehandling kan Soolantrakräm, Finaceagel eller Metronidazolkräm  prövas, men är inte en lika pålitlig hjälp vid perioral dermatit (ibland kan krämer tvärtom irritera huden).

Prognos

Till skillnad från rosacea brukar perioral dermatit kunna botas av ovanstående behandling. Någon gång kan det dock återkomma, men svarar då lika effektivt på behandlingen som tidigare.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons