Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Toxiner vid algblomning kan ge både människor och djur besvär

När det är algblomning i sjöar och hav ska man undvika att bada eller dricka vattnet. Algerna kan nämligen bilda giftiga ämnen som kan ge både människor och djur besvär och sjukdomssymtom. 


Publicerad den: 2020-08-19

algblommning - giftigt
Annons

I Sverige orsakas ofta algblomningar av blågröna alger, så kallade cyanobakterier. Algblomningen sker vid vattentemperaturer 15 - 23°C och är vanligast från juli till september. I Sverige förekommer åtminstone åtta olika typer av blågröna cyanobakterier som kan bilda giftiga ämnen (toxiner). Badar man i vatten med algblomning, eller om man får i sig vattnet genom munnen kan det leda till att man får symtom som:

  • Klåda och utslag på huden (troligen en allergiskreaktion då reaktionen inte drabbar alla som badar i vatten med algblomning)

  • Ögonbesvär

  • Illamående, kräkningar och diarréer

  • Astma- och snuva, feber samt påverkan på lever, njurar och muskulatur kan också förekomma

Om du har badat i vatten med algblomning bör du duscha efteråt. Om du fått symtom algtoxinförgiftning bör du kontakta vården. Förtäring av fisk (speciellt fisklever) från sjöar med algblomning kan också ge upphov till symtom. Någon specifik behandling mot algtoxinförgiftning finns inte. Behandlingen är istället inriktad på att lindra symtomen.

Annons
Annons

Länsstyrelsens råd vid algblomning: 

  • Undvik att bada 

  • Drick aldrig vatten med algblomning
    Det hjälper inte att koka vattnet, gifterna är kvar

  • Låt inte barn bada eller leka vid stranden

  • Husdjur och boskap bör hållas borta från stränder och vatten

  • Vänta med att bada direkt efter algblomningar, gift kan finnas kvar 

Så ser algblomning ut 

Algblomning kan se mycket olika ut beroende på art och mängd. Vattnet kan få färger som grönt, blågrönt, gulaktigt eller rött till rödbrunt. Vattnet kan bli grumligt och ibland kan det ligga tjocka massor av alger på ytan. Oftast samlas algblomningarna vid stränder och vikar. Algmassorna kan vara begränsade platser, men de kan även täcka hela sjöar eller stora ytor på havet. Vissa algblomningar kan också lukta illa. 

    Källor

  • Länsstyrelsen - https://www.lansstyrelsen.se/download/18.a6a7c8b1639eb0db83b3df/1528440605590/Algblomning%20vad%20är%20det.pdf
  • Folkhälsomyndigheten - https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/smittsamma-sjukdomar/algtoxinforgiftning/

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Gunilla 2020-10-20 11:51 (3 år sen)

    Hej! I sjöar där algblomning förekommer varje sommar så undrar jag vem som har ansvar för att åtgärda detta? Eller är det OK att inte göra något alls? Det finns en skylt där det står att det är förbjudet att bada. Men i sommarvärmen vill man gärna svalka sig o det skulle vara så skönt att kunna bada! Går det att åtgärda? Detta gäller Hässleholms kommun.

  • Avatar Barbro Kristina 2020-09-16 11:58 (4 år sen)

    Ihållande klåda i hårbotten, där inget hjälper. Nacke och tinning


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons