Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Behandling av akne

Akne är inflammerade talgkörtlar i huden som visar sig som utslag. Vid besvär finns receptfria och receptbelagda läkemedel som verkar på olika sätt.


Uppdaterad den: 2022-04-11

Annons

Akne är inflammerade talgkörtlar i huden som visar sig som olika slags utslag. Dessa kallas ofta finnar och kan uppstå som:

  • Pormaskar (komedoner; vita/slutna eller svarta/öppna)
  • Röda upphöjda och ömmande utslag
  • Små ytliga varblåsor
  • Stora ömmande upphöjda knölar
  • Större ömmande vätskefyllda knölar (cystor) under huden   

Akne är ofarligt och för de allra flesta försvinner utslagen efter puberteten. Ändå kan det vara påfrestande att ha akne. Om man får besvär eller lider av sin akne kan den behandlas. Det finns både receptfria och receptbelagda läkemedel som verkar på olika sätt. Gemensamt för läkemedel mot akne är att resultatet av behandlingen kommer först efter några veckor.

Egenbehandling av akne

Varfyllda svullnader, finnar
  • Tvätta huden med vatten och en mild tvål (pH cirka 5,5–7) morgon och kväll utan att skrubba för hårt.
  • Kläm inte på finnarna eftersom det kan förvärra inflammationen och ge ärr.
  • Undvik feta hudvårdsprodukter eftersom det kan bidra till att talgkörtlars utförsgångar täpps till.
  • Använd vattenbaserat smink och rengör ansiktet noga.
  • Kosten tros ha liten betydelse, men det finns forskningsstudier som tyder på att snabba kolhydrater och mjölkprodukter (dock ej yoghurt och ost) är kopplat till akne.
Annons
Annons

Läkemedelsbehandling av akne

De allra flesta som har mild eller medelsvår akne kan använda läkemedel i form av kräm, gel eller flytande lösning på det hudområde där man har akne. En del läkemedel kan köpas receptfritt medan andra är receptbelagda och måste skrivas ut av läkare.

Vid mild akne rekommenderas lokalbehandling med substansen adapalen. Det är ett ämne som hämmar inflammationen och normaliserar bildningen av celler i huden runt talgkörtlarna så att de inte täpps till. Substanserna adapalen, bensoylperoxid och azelainsyra används vid finnar med var. Dessa kan användas under obegränsad tid och har också förebyggande effekt när finnarna är borta.

Medelsvår akne

Vid medelsvår akne rekommenderas i första hand lokalbehandling med bensoylperoxid och adapalen i kombination. Om behandlingen inte har önskad effekt kan man istället prova en kombination av bensoylperoxid och det lokalt verkande antibiotikumet klindamycin. Om inte heller detta ger effekt inom tre månader, är det aktuellt att prova antibiotika i tablettform. Läkemedel som innehåller de kvinnliga könshormonerna östrogen och gestagen i kombination (till exempel vissa p-piller) kan vara ett alternativ till antibiotika för kvinnor som också har behov av preventivmedel och som saknar riskfaktorer för blodpropp. De bör användas tillsammans med lokal behandling.

Annons
Annons

Svår akne

Vid svår akne rekommenderas antibiotika i tablettform som tillägg till lokalbehandling med bensoylperoxid och adapalen. Antibiotika rekommenderas normalt inte i mer än under högst två perioder om tre månader tillsammans med lokal behandling som inte innehåller antibiotika. Om ingen effekt ses med antibiotika rekommenderas remiss till hudläkare för bedömning av behandling med isotretinoin. Det är en speciell A-vitaminsyra som har god effekt vid svårbehandlad akne. Isotretinoin kan ge flera, men tillfälliga biverkningar och det är viktigt att man inte är eller blir gravid under tiden man behandlas eftersom läkemedlet kan ge fosterskador.

Acne conglobata är en mer allvarlig form av akne som alltid ska behandlas. Den visar sig som stora och ömmande knölar eller cystor djupt in i huden. Denna form av akne lämnar ofta kvar ärr när den läker. I sådana fall kan det vara aktuellt att spruta in kortison i de enskilda inflammationsförändringarna. Vid omfattande akne (acne fulminans) kan tablettbehandling med kortison bli nödvändig.

Behandling av ärr

Akneärr

Det finns två typer av akneärr, hypertrofiska och hypotrofiska. De hypotrofiska ärren bildar gropar i huden medan de hypertrofiska växer på höjden och gör att huden ser knölig ut. Hypertrofiska ärr kan behandlas med kortisoninjektioner.

Hypotrofiska akneärr kan behandlas med hudslipning, kemisk peeling, kirurgiska ingrepp och laserbehandling, bland annat fraktionerad CO2-laser och YAG-laser25, men dessa behandlingar ges inte i offentligt finansierad vård. Slipning av ärr med laser eller kirurgi ("sliptrissa") lämpar sig inte för ärr på bålen. Man bör vänta med att behandla de hypotrofiska akneärren ett till två år efter en avslutad aknebehandling med isotretinoin.

 


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.