Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Loppor

De allra flesta loppbett på människor orsakas av fågelloppor., men det förekommer även ekorrloppor, råttloppor eller igelkottsloppor. Lopporna har andra djur som värddjur men provbiter människor och kan ge irriterande kliande bett.


Uppdaterad den: 2022-05-16

Annons

Vad är loppor?

Fågelloppan är orsaken till de flesta loppbett på människor. Det förekommer även bett från loppor som lever på ekorrar, råttor eller igelkottar. Människoloppa förekommer främst i andra delar av världen som Sydeuropa, Afrika och Asien, främst i fuktiga och smutsiga miljöer.

Loppor som fågelloppor är två till tre millimeter stora. De har kraftiga bakben som gör att de kan hoppa högt. De kan endast föröka sig med hjälp av sitt värddjur och överlever inte på människor. Lopporna lägger ägg främst i fågelbon. De kan komma in i hus med människor och husdjur och finnas i textilier. Vuxna loppor kan uppehålla sig på människor och varmblodiga djur, där de sticker och suger blod. 

Annons
Annons

Symtom

Asymmetriska, kraftigt kliande små upphöjningar som kan likna myggbett eller nässelutslag, eventuellt med en blåsa där stickkanalen är. Rivmärken är vanligt på grund av klådan. Betten finns ofta på hudområden som inte har varit täckta av kläder på natten.

Orsak

Fågelloppor håller sig vanligtvis till fåglar. De kan finnas i hönshus och övervintrar som färdiga loppor i gamla fågelbon. När vårsolen börjar värma vaknar lopporna till liv, ofta långt innan värddjuret har återvänt till boet. Under denna period angriper lopporna andra arter inom räckhåll, bland annat husdjur. Fågelloppor kan även ta sig direkt in i hus via ventiler och öppna fönster. Lopporna kan överleva flera veckor inomhus, men förökar sig inte.

Annons
Annons

Diagnos

Typiska loppbett ger diagnosen och vidare utredning är då inte nödvändig. 

Behandling

Klådan kan dämpas med allergitablett, antihistamin, och kortisonsalva vid behov. Mild kortisonsalva, hydrokortison, finns att köpa receptfritt på apoteket.

Förebyggande åtgärder

För att undvika loppbett kan man behöva identifiera och ta bort smittkällan. Det kan till exempel vara fågelbon under takpannorna utanför sovrummet eller i luftventiler. Människor och djur behöver inte behandlas med något specifikt medel.

Rengöring av fågelholkar

Gammalt material från reden kan föras bort i plastpåse och brännas upp. Det är bra att använda regnkläder för att lopporna ska halka av.

Städning inomhus

Lopporna kan försvinna snabbare med  noggrann dammsugning av rum, sängar och särskilt sovplatser för husdjur. Lopporna är ljusskygga och därför är det bra att dammsuga längs lister och sprickor. Loppor på textilier kan skakas av, till exempel i badkaret och sköljas bort.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Prognos

Loppbett är självläkande men kan vara återkommande så länge lopporna finns kvar i omgivningen. I uppvärmda hus kan de överleva några veckor innan de dör av sig självt. I Sverige finns ingen smitta som kan överföras av loppor.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.