Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Hudinfektioner

Grovers sjukdom

Grovers sjukdom är en sällsynt hudsjukdom med klåda som främst drabbar medelålders män. Vanligtvis går tillståndet över av sig själv, men ibland kan det ge långvariga besvär.


Uppdaterad den: 2015-01-22
Publicerad av: Mats Halldin, ST-läkare allmänmedicin och med. dr., medicinsk chef, Netdoktor

Annons

Vad är Grovers sjukdom?

Grovers sjukdom är en hudsjukdom med kliande hudutslag som först och främst förekommer på bröstkorgen och övre delen av ryggen. Den medicinska beteckningen är transient acantholytic dermatosis eller övergående akantolytisk dermatos. Akantolytisk innebär att cellerna i det yttersta hudlagret (epidermis) separeras från varandra så att varje cell blir som en ö, utan direkt kontakt med intilliggande celler. Dermatos betyder hudsjukdom.

Grovers sjukdom beskrivs ofta som ett godartat, självbegränsande, eller övergående tillstånd, men det är ofta ihållande och svårt att behandla.

Tillståndet anses vara sällsynt och man vet inte exakt hur många som drabbas. Grovers sjukdom kan lätt förväxlas med andra hudsjukdomar och är därför troligtvis underdiagnostiserad. Män drabbas av sjukdomen tre gånger oftare än kvinnor. Tillståndet uppträder oftast hos medelålders män.

Annons
Annons

Orsak

Orsaken är okänd och den exakta sjukdomsmekanismen är inte heller klarlagd. Den vanligaste kopplingen är tillbrukar göras är till värme och svettning, men även solljus, njursvikt, mekanisk irritation och långvarigt sängläge är faktorer som föreslagits som möjliga orsaker eller faktorer som utlöst sjukdomen.

Symtom

Grovers sjukdom ger kliande utslag på bröstet och ryggen och kan förväxlas med dermatitis herpetiformis. Klådans intensitet varierar och graden av utslag överensstämmer inte alltid med hur svår klåda man har. Vissa patienter med förhållandevis små hudförändringar kan klaga över intensiv klåda, medan andra med värre utslag har få eller inga övriga symtom. Tillståndet är inte kopplat till andra kroppsliga symtom men sår i munnen som påminner om afte kan uppstå och vara lite obehagliga.

Annons
Annons

Diagnos

Diagnosen kan vara svår att ställa eftersom Grovers sjukdom är sällsynt och lätt kan förväxlas med andra sjukdomar. Genom att undersöka vävnadsprov från huden i mikroskop, kan man se typiska förändringar.

Behandling

Det finns ingen botande behandling. Målet med behandlingen är att minska obehaget.

Eftersom Grovers sjukdom är ett sällsynt tillstånd finns det inte mycket forskning kring vilken behandling som är bäst. Vid lindriga besvär fungerar det enligt erfarenhet att använda fuktighetskräm, mild kortisonsalva och att undvika aktiviteter som gör att man blir varm och svettas. Om klådan är besvärande kan man prova läkemedel som dämpar klådan (antihistaminer).

Om den första behandlingen inte fungerar byter man som regel till en starkare kortisonsalva. I de flesta fall dämpas då irritationen i huden och klådan hålls under kontroll.

I envisa fall provar man ibland även olika typer av tablettbehandlingar eller ljusbehandling.

Prognos

Hos de flesta går tillståndet över av sig själv, men blir i vissa fall kroniskt. Utslagen kan ibland efterlämna pigmentförändringar (bleka fläckar). Ärrbildning är sällsynt.

Nya behandlingar mot atopiskt EKSEM – är de för dig? Här får du som lever med atopiskt eksem koll på läget »


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons