Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Enkla tips underlättar för barn med eksem

Barneksem kan vara besvärliga för både de drabbade barnen och deras föräldrar när det är som värst. Men det finns tips som underlättar. Här ger barnläkare och forskare Natalia Ballardini sina bästa tips.


Publicerad den: 2014-10-08

Annons

Ungefär var femte barn drabbas av eksem, och oftast bryter barneksemet (atopisk dermatit, ofta kallat böjveckseksem) ut innan fem års ålder. Barneksem är ärftligt och ofta har någon i familjen eksem, astma eller allergi. Det är också vanligare med eksem i vårt klimat med kall och torr luft.

Använd kortison mot barneksem

Annons
Annons

Om barnet kliar och har besvär av utslagen finns receptfria krämer med låga halter kortison att köpa på apoteket. Många är oroliga för att använda kortison men att smörja med kortisonkräm under en period på några veckor är helt riskfritt.

Natalia Ballardini.– Det är mycket ovanligt med biverkningar efter att ha använt kortisonkräm på barn, och vi ser det definitivt aldrig hos dem som följt våra behandlingsråd, säger Natalia Ballardini.

Hon är barnläkare, forskare och ansvarig på hudenheten på Sachsska barnsjukhuset i Stockholm och råder alla föräldrar att ha tålamod med envisa utslag.

– Det finns tyvärr inga genvägar utan det gäller att smörja. Det är jobbigt för barnet att ha eksem och därför måste man som förälder anstränga sig för att sköta eksemet så bra som möjligt, säger hon.

Annons
Annons

En ordentlig insmörjning av ett barn med eksem tar runt tjugo minuter. Många föräldrar känner sig stressade och tycker att de har svårt att hinna med att smörja.

– I så fall är det bättre att man smörjer eksemen ordentligt en gång om dagen istället för att göra det halvdant två gånger. Det är också bra om man kan försöka göra det till en mysig stund med barnet istället för ett stressmoment.

Smörj eksemen innan läggning

Bäst är att smörja in barnet omkring en timme innan det är dags att sova, eftersom krämen kan göra att det börjar klia mer precis efter insmörjningen. Då hinner den värsta klådan lägga sig lagom till att det är läggdags.

– Annars brukar det klia extra mycket just när de kryper ner under täcket. Det är ju svårare att glömma att det kliar när man inte har fullt upp med något roligt, säger Natalia Ballardini.

Om eksemen försvinner av den receptfria kortisonkrämen räcker det att smörja med vanlig mjukgörande kräm när huden känns torr. Skulle eksemen däremot inte försvinna trots regelbundet smörjande kan man behöva en starkare variant av kortisonkrämen. Då är det läge att kontakta läkare.

– Och har man väldigt besvärliga eksem som inte svarar på kortisonkräm finns andra möjligheter. Till exempel kan man få sola i ett speciellt solarium på hudkliniken, men just den behandlingen ges väldigt sällan till barn eftersom den inte är helt riskfri. Precis som överdrivet solande på stranden innebär ljusbehandlingen en ökad risk för hudcancer.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Och även om det kan kännas tröstlöst med eksemen gäller det att försöka se framåt.

– Man vet inte varför men eksemen brukar försvinna när barnen är i skolåldern. Och om de inte försvinner helt brukar de flesta i alla fall bli bättre, säger Natalia Ballardini. 

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2015-06-17 14:03 (9 år sen)

    Kortison tunnar ut huden och gör den till läderhud.

    Sluta istället med gluten, komjölk, vitt socker och stärkelse så ska ni se att eksemen försvinner och ni kan kasta era kortisonsalvor.

    Behandla grundproblemen istället för att skada kroppen!


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons