Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Akne, en översikt

Nästan alla tonåringar har någon gång besvär av akne. Problemet brukar vara som värst vid 16–19 års ålder för att sedan försvinna i 25-årsåldern.


Uppdaterad den: 2022-04-11

Annons

Vad är akne?

Akne

Akne (finnar) är ansamlad talg och inflammation i talgkörtlar eller hårsäckar i ansiktet och på överkroppen. Så kallade pormaskar kan visa sig som små vita svullnader som inte är inflammerade. Detta är talgkörtlar. Pormaskarna kan också framträda som mörka små prickar. När man klämmer på dessa kommer det ut ett gråaktigt, fett material. 

Nästan alla tonåringar har under någon period besvär med akne. Det brukar vara som värst i åldern 16–19 år. 

Annons
Annons

Symtom 

När pormaskarna blir inflammerade förvandlas de till ömma, röda knölar. Dessa kan vidareutveckla sig till små blåsor fyllda med var som kan växa. De största hudförändringarna efterlämnar ärr.

Orsak

Snitt genom huden

Hårsäckarna är anslutna till talgkörtlar. När hårsäckarna påverkas av manliga könshormoner utsöndrar dessa mer talg och vid hårsäckens öppning bildas en förtjockning av huden. Hårsäcken utvidgas på grund av en förträngning i öppningen och talg och avstötta celler ansamlas i hårsäcken. På så sätt bildas pormaskar.

Bakterien Propionibacterium acnes finns normalt på huden och i hårsäckar och har förmågan att bryta ner talget. Detta frigör en del ämnen som leder till lokal irritation och inflammation och skapar de typiska förändringarna.

Utveckling av akne är delvis ärftligt. Vissa läkemedel kan utlösa akne, bland annat hormoner och muskelbyggande dopingpreparat. Även kosmetika kan framkalla akne. Om man river och klämmer på finnarna kan detta göra att en lindrig akne blir värre. Kvinnor med polycystiskt ovariesyndrom (PCOS) kan ha mer besvär med akne och akne kan också variera med menscykeln.

Annons
Annons

Diagnos

Akne kan delas in efter stigande svårighetsgrad:

  • Ytlig akne som präglas av pormaskar.
  • Akne som präglas av röda eller ömma knölar.
  • Akne som utmärks av större bölder som efterlämnar ärr. 

Behandling

  • Daglig tvätt med vatten och en hudvänlig tvål (pH cirka 5,5–7) kan räcka för den feta aknehuden.
  • Användning av feta hudvårdsmedel kan leda till att utförsgångarna för talg täpps till och bör alltså undvikas.
  • Vid användning av smink rekommenderas vattenbaserade produkter och huden bör rengöras efter användning av sådana preparat.

Vid läkemedelsbehandling används läkemedel som minskar talgproduktionen och som hindrar tilltäppning av talgkörtlarna. Man använder också antibakteriell behandling och läkemedel som motverkar inflammation. Se egen text om behandling av akne.

Har man ärr efter akne kan man ha en viss, men begränsad, effekt av kosmetisk kirurgi som hudslipning och laserbehandling. Dessa behandlingar sker i helt privat regi.

Prognos

Nästan alla tonåringar har under någon period besvär av akne. Problemet försvinner som regel i 25-årsåldern. 


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.