Fakta | Akne (finnar)

Akne, en översikt


Uppdaterad den: 2017-05-15
Publicerad av: Mats Halldin, ST-läkare allmänmedicin och med. dr., medicinsk chef, Netdoktor

Annons

Vad är akne?

Varfyllda svullnader, finnar

Akne (finnar) är ansamlad talg och inflammation i talgkörtlar eller hårsäckar i ansiktet och på överkroppen. Så kallade pormaskar kan visa sig som små vita svullnader som inte är inflammerade. Detta är talgkörtlar. Pormaskarna kan också framträda som mörka små prickar. När man klämmer på dessa kommer det ut ett gråaktigt, fett material. 

Nästan alla tonåringar har under någon period besvär av akne. De allvarligaste fallen ser man som regel hos personer i åldern 17–19 år. Män drabbas hårdare än kvinnor. 

Symtom och tecken

När pormaskarna blir inflammerade förvandlas de till ömma, röda knölar. Dessa kan vidareutveckla sig till små blåsor fyllda med var som kan växa. De största hudförändringarna efterlämnar ärr.

Orsak

Snitt genom huden

Hårsäckarna är anslutna till talgkörtlar. När hårsäckarna påverkas av manliga könshormoner utsöndrar dessa mer talg och vid hårsäckens öppning bildas en förtjockning av huden. Hårsäcken utvidgas på grund av en förträngning i öppningen och talg och avstötta celler ansamlas i hårsäcken. På så sätt bildas pormaskar.

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område
Annons
Annons

Bakterien Propionibacterium acnes finns normalt på huden och i hårsäckar och har förmågan att bryta ner talget. Detta frigör en del ämnen som leder till lokal irritation och inflammation och skapar de typiska förändringarna.

Personer med akne har inte högre nivå av manliga könshormoner i kroppen än normalt. Utveckling av akne tycks bero på en ärftligt betingad, ökad känslighet för kroppens egna, normala, manliga könshormoner.

Vissa läkemedel kan utlösa akne, bland annat hormoner och muskelbyggande dopingpreparat. Tryck och gnidning samt kosmetika kan också framkalla akne. Om man river på finnarna kan detta göra att en mild akne blir värre.

Annons
Annons

Diagnos

Akne kan delas in efter stigande svårighetsgrad:

  • Ytlig akne som präglas av pormaskar.
  • Akne som präglas av röda eller ömma knölar.
  • Akne som utmärks av större bölder som efterlämnar besvärande ärr. 

Behandling

  • Daglig tvätt med vatten och en hudvänlig tvål (pH cirka 5,5–7) kan räcka för den feta aknehuden.
  • Ska man ta bort pormaskar måste det göras skonsamt. Det är möjligt att få hjälp med detta av en kosmetolog eller en hudvårdsterapeut.
  • Naturlig sol och UV-solarium kan dämpa akne, men ger en tendens till försämring efteråt.
  • Användning av feta hudvårdsmedel kan leda till att utförsgångarna för talg täpps till och bör alltså undvikas.
  • Vid användning av smink rekommenderas vattenbaserade produkter och huden bör rengöras efter användning av sådana preparat.

Vid läkemedelsbehandling används läkemedel som minskar talgproduktionen och som hindrar tilltäppning av talgkörtlarna. Man använder också antibakteriell behandling och läkemedel som motverkar inflammation. Se egen text om behandling av akne.

Har man ärr efter akne kan man ha en viss, men begränsad, effekt av kosmetisk kirurgi som hudslipning, insprutning av hyaluronsyra och laserbehandling. Dessa behandlingar sker i helt privat regi.

Prognos

Nästan alla tonåringar har under någon period besvär av akne. Problemet försvinner som regel i 25-årsåldern. 

 

Nya behandlingar mot atopiskt EKSEM – är de för dig? Här får du som lever med atopiskt eksem koll på läget »