Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

PsA-sjuka Erika fick rätt behandling – efter 20 år


Lovisa
Publicerad den: 2017-05-22

PsA-sjuka Erika fick rätt behandling – efter 20 år
Annons

Det var i fjortonårsåldern som knäproblemen för första gången kröp sig på. Och i samma veva fick den i idag 59-åriga Erika Dingfors också ont i benhinnorna – något som hon vid upprepande tillfällen sökte vård för.

Läs del 2 i artikelserien: Gluten räddade PsA-sjuka Erika 

– Många gånger när jag kom hem från jobbet och vi bodde tre trappor upp fick jag krypa upp sista biten. Det blev bara värre och värre med alla krämpor som ständigt dök upp. Var det inte höften eller knäna eller ryggen som strejkade så var det tröttheten som smög sig på. Sedan började jag få ont i fingrarna och till slut kunde jag inte hålla i en kaffekopp utan att ta i med båda händerna. Jag var till doktorn men de kliade sig i huvudet och ryckte på axlarna.

Annons
Annons

Har du psoriasisartrit? Testa dig här!

Vid det här laget hade Erika Dingfors gått med sina smärtor, som kom i skov, i över tjugo år. Det hon fick höra av läkarna och dessutom behandlades för var allt från hälsporre och ryggskott till olika inflammationer.

– Det var axlar, armbågar, höfter, knän, nacke, handleder och fingrar som turades om att göra ont. Jag trodde att jag hade något reumatiskt men proverna som togs var negativa och läkaren talade om att reumatism hade man i de stora lederna och inte i yttersta fingerlederna där min smärta satt. Jag var inte svullen, varm eller röd men när jag tog i saker smärtade det i lederna.

Läs också: Lång väntan för patienter med psoriasisartrit

Annons
Annons

Erika Dingfors beskriver också den trötthet hon kände och som succesivt blev värre och värre. Tillslut sov hon varje ledig stund.

– Jag sov på bussen, i soffan, framför TV:n, hela helgerna. När jag var vaken var jag yr i huvudet och kunde få domningar i ansiktet.
Erika återvände än en gång till en läkare för att den här gången få diagnosen fibromyalgi.

– Då var jag i 40-års åldern och blev sjukskriven på 50 procent. Jag fick vara med i en forskningsgrupp och genomgick där en mängd prover och undersökningar. En dag upptäckte jag en svullnad på vristen, sedan kom en på handleden och en under halsen, säger hon och fortsätter:

– Till slut tröttnade min doktor och skickade en remiss till en ortoped som sa att det tillhörde invärtesmedicin. Ortopeden skickade mig tillbaka till min husläkare som efter en del tjat från mig skickade en remiss reumatologen med orden att jag skulle veta att de inte skulle hitta något fel på mig.

I april 2009 fick Erika Dingfors komma till reumatologen och efter 20 minuter konstaterades att hon inte alls hade fibromylagi utan psoriasisartrit. Först då – som 45-åring, kunde Erika en gång för alla få den hjälp hon behövt i över 20 år.

– Sedan dess har jag kunnat leva ett hyffsat liv utan allt för svåra skov, säger hon.

Reumatologen Ulla Lindqvist, menar att det inte är ovanligt att psoriasisartrit misstas för något annat om patienten inte har hudsymtom.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Psoriasis är många gånger, hos 60 procent av patienterna, de första symptomet vid psoriasisartrit. Men tidiga tecknen på psoriasisartrit är även ledstelhet eller ryggstelhet följt av kvarstående led-ryggsmärta och olika grad av ledsvullnad beroende på aktiviteten i sjukdomen. Svullnaden kan drabba ett helt finger eller en hel tå (daktylit) och i ovanliga fall till exempel en hel arm. Det senare är dock ovanligt, säger Ulla Lindqvist.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Tidigare användare 2018-05-31 05:38 (6 år sen)

  Jag har sökt för stelhet i ländryggen och för att jag inte längre orkade gå längre än 10 min i januari i år. En tidigare dubbel Svensk Klassiker och har alltid rört mig mycket, hållit vikten i ordning med olika matsedlar o rörelse. Börjat få utbrott av Herpes genital de senaste tiotal åren, tidigare utbrott av munherpes, kanske fr ca35 års ålder.
  Nu några års jobbiga utbrott av svullna fot- och tåbesvär och har länge haft ont i hö fot-o höftled, nu börjat i vänster fotled. Går upp i vikt utan att kunna stoppa, 80 kg/163 cm. Förr 57/163. Min läkare hittar inget fel. Jag är orolig att behöva sitta i rullstol snart.
  Fick penicillin mot Borelia i februari och efter tre veckors behandling försvann tröttheten och jag kunde gå ca 20 Min per gång. Nu fruktansvärt trött igen och fått min Herpes tillbaka. Hjälp mig att hitta rätt vård.
  Orkar inte vara orkeslös, grinig, tjockare och ha värk i olika leder hela tiden.
  Maija Liisa Jansson Ehrenholm

 • Avatar Tidigare användare 2018-02-20 10:34 (6 år sen)

  Det som är skrivet här stämmer på mig. Jag har haft psoriasis PPP i händer och fötter i över 20 år. Efter vad tiden gått har jag medkännande mellanrum haft ont i leder hand,fingrar, handled, tår ,fötter, fotled, muskelfästen. För ett år sen fick jag benhinneinflammation som jag ej tidigare haft. Därefter inflammation i höger knä. Nu ett år senare har jag inflammation i höger knä och går för första gången med kryckor. Läkaren jag har på HC vill inte lyssna när jag säger att det är psoriasis som orsakar det här. Jag har märkt att när min psoriasis i hud lugnar sig får jag ont och inflammation i någon led eller muskelfäste. Nä, så kan det inte vara säger läkaren. Är så trött på dethär. Ska till sjukgymnast om en vecka och hoppas på respons där och att han kan skicka mig till reumatologen, så jag får prata med någon mer kunnig. Psoriasis går inte att bota, men det känns hopplöst att prata med okunnig läkare när man känner sin egen kropp. Tror fler har samma problem eller?


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.