Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Hud & hår

Utsättningsreaktioner efter användning av lokala kortisonpreparat

I sällsynta fall uppstår en reaktion i huden efter att man har slutat med krämer eller salva med kortison i. Det kallas också för "kortisonabstinens".


Uppdaterad den: 2020-10-15

Annons

Vad är utsättningsreaktioner efter användning av lokala kortisonpreparat?

Kortisonpreparat, oftast krämer med kortison, används för en rad olika hudsjukdomar som till exempel atopiskt eksem och psoriasis. Många behöver använda sådana preparat under en lång tid. I sällsynta fall uppstår det en reaktion i huden efter att man avslutar en långvarig behandling med kortisonpreparat. Reaktionen har också kallats för "kortisonabstinens", men ett officiellt namn på svenska saknas. På engelska har tillståndet fått olika namn såsom "steroid addiction/withdrawal syndrome", "topical steroid withdrawal/addiction, TSW" och "red skin syndrome".

Tillståndet är vanligast hos kvinnor, hos personer med atopiskt eksem och personer som har använt kortisonpreparat i ansiktet. I nästan alla fall handlar det om starkare kortisonpreparat, inte den milda kortisonvarianten hydrokortison.  

Annons
Annons

Symtom och tecken

Inom dagar till veckor efter att man avslutat behandlingen med lokala kortisonpreparat uppstår röd hud på de platser som har blivit behandlade. Hudrodnaden kan sprida sig till områden som aldrig har behandlats med kortison. Det kan också uppstå finnar, knottrig hud och svullen hud (ödem) som kan vätska. Näsan och området runt munnen brukar bli röda. Man ser ofta en skarp avgränsning av rodnaden på armar/händer och mindre elastisk hud som kan likna "elefanthud".

De flesta patienter med röd hud och ödem besväras av en brännande eller stickande känsla i huden. Klåda förekommer hos knappt hälften, men är i regel mindre framträdande än den brännande känslan.
Många upplever ökade besvär vid användning av återfuktande krämer eller vid exponering för solljus eller värme. Hudflagning kan förekomma, främst i slutet på ett skov. Nässelutslag och överdriven svettning anses vara tecken på att huden håller på att läka. 

Besvären kan komma i skov eller vara mer kontinuerliga.

Orsak

Man tror att tillståndet beror på att kortisonpreparat gör att vissa ämnen ansamlas i blodkärlens väggar. När man sedan sätter ut läkemedlen frisätts dessa ämnen vilket leder till att kärlen utvidgar sig under en lång tid. 

Annons
Annons

Diagnos

Diagnosen ställs med hjälp av den drabbade personens sjukdomshistoria och noggrann undersökning av huden. 

Behandling

Det finns ytterst begränsad vetenskaplig forskning om tillståndet, vilket gör att det är svårt att veta vilken behandling som är bäst. Mot klåda kan man ta antihistaminer, allergitabletter. Nedkylning av huden med is eller vatten kan hjälpa mot den brännande känslan. 

Tillståndet kan leda till att man sover dåligt och känner sig nedstämd. Behandling som främjar sömnen och minskar nedstämdheten kan behövas. 

Ibland kan annan behandling övervägas i samråd med en hudläkare. 

Förebyggande åtgärder

För de allra flesta är behandling med kortison en trygg och effektiv behandling. För att minska risken att utveckla sällsynta reaktioner vid utsättning rekommenderas följande råd när man behandlar huden med lokala kortisonpreparat:

  • Använd alltid den minst möjliga dosen under kortast möjliga tid. Följ receptets anvisningar. 
  • Undvik medelstarka eller starka kortisonpreparat i ansiktet.
  • Undvik daglig behandling med lokala kortisonpreparat i över två till fyra veckor.

Prognos

Det kan ta lång tid, månader till år, innan hudreaktionen avklingar. Efteråt brukar huden återgå till normaltillståndet.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Vill du veta mer

  • Atopiskt eksem
  • Utsättningsreaktioner efter användning av lokala kortisonpreparat – för vårdpersonal

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons