Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Solskador

Solbränna, behandling (fördjupning)

Det är skönt att känna solens strålar på kroppen, men var försiktig! I texten som handlar om solbränna tas grundläggande behandling upp, medan denna text enbart är en fördjupning om behandling av solinflammation.


Uppdaterad den: 2020-01-21

Solbränna
Annons

Vad är solbränna?

Solinflammation (solbränna) är ett samlingsnamn för hudens olika reaktioner på solstrålar. Solbränna är den vanligaste akuta effekten av UV-strålning på ljus hud. Solbränna klassificeras som en första gradens brännskada. Det är en inflammatorisk reaktion med blodkärlsutvidgning i huden, svullnad, klåda och sveda, som gradvis försvinner inom några dagar. Om solbadandet fortsätter, kommer solbrännan att förvärras och ge en svår solbränna, som klassificeras som en 2:a - eller 3:e gradens brännskada.

Solbränna orsakas av både UVA-och UVB-strålning. UVB stimulerar produktionen av färgämnet melanin i huden, medan UVA-strålning ger brun färg genom redan existerande melanin. Om strålningen ger störst brunfärgning eller röd hud beror på hudtyp. För ljushyade är det svårt att bli brun utan att också bli bränd, medan brunfärgningseffekten är större än utvecklingen av rodnad hos personer med hudtyp som tål solen bättre.

Vissa människor får soleksem av solande. Detta anses vara en allergisk reaktion, men det är oklart vad som utlöser denna reaktion.

Annons
Annons

Kan solbränna bli värre vid användning av hydrokortison?

Hydrokortisonbehandling av första gradens solbränna anses vara en säker och effektiv behandling. Men i vetenskapliga studier är vinsten mycket blygsam. Tiden det tar för fullständig läkning med behandling har visats vara 7–8 dagar, medan fullständig läkning utan behandling är 8 dagar. Behandlingens effekt visas först efter 3–4 dagar. Det vill säga att det är en mycket liten skillnad i läkning med hydrokortison och obehandlad läkning. Det blir alltså ingen försämring med användande av hydrokortison, men nyttan är tveksam.

Vid behandling med hydrokortison vid solbränna gäller detsamma som vid annat bruk, det ska appliceras i ett tunt lager och i enlighet med de rekommenderade doserna och endast under en kort tid.

Kan Aloe Vera användas för solbränna?

Aloe vera innehåller ämnen som påstås ha en läkande effekt på skadad hud, inklusive solbränna och soleksem, men det är mycket varierande resultat i forskningsstudier. Vissa anser att det främjar läkningsprocessen och andra att det hindrar den.

Annons
Annons

Är det skillnad mellan rekommendationerna av solbränna i ansiktet och på kroppen?

Det finns inte någon skillnad i behandlingsrekommendationer mellan ansiktet och kroppen. Men vid lokalbehandling med hydrokortison ska man vara försiktig vid användning runt ögonen.

Det rekommenderas att använda salva och inte kräm, då salvan är mer effektiv än krämen. Salvan är fetare, och om detta är ett problem, kan salva användas på natten och kräm på dagen.

Gäller samma rekommendationer för soleksem som för solbränna?

Soleksem beror på en allergisk reaktion där UV-strålarna producerar en oidentifierad fotoallergen i huden. I litteraturen finns få rekommendationer för medicinsk behandling av soleksem, men där soleksem nämns rekommenderas en gradvis tillvänjning av huden eller undvikande av solande om möjligt.

Vissa tror att betakaroten (förstadium till vitamin A) har effekt, men det finns inga vetenskapliga studier som bekräftar detta. Andra menar att tillskott av vitamin A och E kan ha en förebyggande effekt, men även här saknas bevis. Enbart skydd med solskyddsfaktor har inte visat sig vara tillräckligt mot soleksem.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.