Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Sänkt saltintag räddar liv

Annons

Tre gram salt mindre om dagen skulle kunna förlänga livet, och dessutom minska förekomsten av hjärtinfarkt och stroke bland amerikanare. En amerikansk diet har ett högt saltinnehåll, och liksom i Sverige kommer en stor del av saltet från färdiglagad mat. Forskare vid University of California i San Fransisco har nu beräknat vad som skulle hända om befolkningen i USA skulle minska sitt saltintag med 3 gram per dag.

Med hjälp av en datorstimuleringsmodell har forskarna kunnat beräkna att ett sådant minskat saltintag skulle innebära 60 000 – 120 000 färre fall av kranskärlssjukdom per år. Antalet fall av stroke skulle minska med 32 000 – 66 000 fall och hjärtinfarkter med 54 000 – 90 000 per år. Dessutom skulle antalet dödsfall sjunka med 44 000 – 92 000 per år. Forskarna menar att ett minskat saltintag är lika viktigt som minskad fetma, rökning och sänkta kolesterolvärden.

Annons
Annons

Enligt en folkhälsointervention skulle ett minskade saltintaget spara mellan 10 och 24 miljarder dollar i sjukvårdskostnader årligen i USA. Forskarnas slutsats är att en liten minskning av saltintaget skulle minska förekomsten av hjärt-kärlsjukdom rejält och bör vara ett mål för folkhälsoarbetet.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.