Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Lymfsystemet


Uppdaterad den: 2012-10-31

Annons

Kroppens lymfsystem beskrivs som ett spindelnät. I detta finmaskiga nät håller bland annat miljarder vita blodkroppar vakt, redo att bekämpa virus och bakterier.

"Lymfa" är latin och betyder "klart vatten". I lymfkärlen transporteras en tunn och genomskinlig vätska, lymfan. Lymfkörtlarna pressas samman av kroppens olika rörelser. På det sättet hålls vätskan i rörelse. Detta skiljer sig från blodets kretslopp, där hjärtat pumpar runt vätskan (blodet) i systemet. Lymfsystemet består av lymfkärl och lymfkörtlar som finns i hela kroppen.

Lymfsystemet har tre viktiga uppgifter:

  • Att samla upp överflödig vätska.
  • Att fånga upp olika ämnen som trängt ut genom blodkärlen.
  • Att försvara kroppen mot virus, bakterier och cancer.

Lymfsystemet kan på många sätt betraktas som ett transportmedel för de viktiga vita blodkropparna. De når ut till alla delar av kroppen och de angriper främmande ämnen som kan angripa kroppen. De vita blodkropparna har den unika egenskapen att de faktiskt känner igen infektioner som tidigare har angripit kroppen.

De kan också tillverka skyddande antikroppar mot olika sjukdomsframkallande ämnen. Lymfsystemet består av lymfkärl, lymfkörtlar, mjälte och annan lymfoid vävnad i olika organ. Lymfkörtlarna är samlade i klungor vid blodkärlen. De största lymfkörtlarna finns i ljumsken, armhålorna, i halsen och i buken. På dessa ställen sker en utrensning av ämnen som kan skada kroppen om de inte transporteras bort. Det kan till exempel vara mikroorganismer, förbrukade blodkroppar och små sotpartiklar.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.