Så mycket kaffe bör du dricka för att skydda hjärtat

En vanlig uppfattning är att den som har förmaksflimmer eller andra hjärtrytmrubbningar ska undvika kaffe och te. Men nu visar ny forskning att du kan fortsätta dricka de koffeinhaltiga dryckerna med gott samvete då de till och med kan vara skyddande.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2018-04-23
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

I en australiensk studie har forskarna analyserat flera populationsstudier för att kartlägga sambandet mellan koffeinintag och hjärtrytmrubbningar.

Resultatet finns nu publicerade i tidskriften JACC: Clinical Electrophysiology, som Svt Vetenskap rapporterar om.

Allvarliga komplikationer vid typ 2-diabetes: Det här behöver du veta »

Riken för förmaksflimmer minskar med upp till 13 procent

En av studierna, som inkluderade närmare 230 000 personer, visade att förekomsten av förmaksflimmer minskade med sex procent bland de som drack kaffe regelbundet. I en annan studie med cirka 116 000 personer löpte kaffedrickarna 13 procent lägre risk för att drabbas.

Annons
Annons

Forskarna menar att en trolig förklaringen till den skyddande effekten av koffeinhaltiga drycker är att det är en stark antioxidant. Men även att koffein blockerar effekten av adenosin, en kemikale som kan främja förmaksflimmer.

Läs även: 6 tips till dig som har eller misstänker förmaksflimmer

Tre koppar kaffe rekommenderas

Samtidigt understryker forskarna att för mycket koffein inte heller är bra. Till exempel bör energidrycker, som kan innehålla upp till 500 milligram koffein per burk, undvikas av dem med hjärtrytmrubbningar.

Den koffeinmängd som ska vara skyddande är upp till 300 milligram per dag, vilket motsvarar tre koppar kaffe.

Annons
Annons

UTBILDNING OM SÄLLSYNTA HÄLSOTILLSTÅND: Webbaserad och gratis att genomföra. Läs mer här!

Förändrad syn på kaffe vid hjärtrytmrubbningar

Forskarna skriver att det är vanligt att även läkare har en missvisande syn på koffein vid hjärtrytmrubbningar. Kanske kan studien ändra på detta, menar Cecilia Linde, professor i kardiologi vid Karolinska institutet.

Quiz: Vad vet du om hjärtbesvär?

– Resultatet är jätteintressant med tanke på att det finns folk som i alldeles onödan tror att kaffe är farligt. Då är det intressant att veta att ”nej, det är inte farligt”, och att det till och med är skyddande mot arytmier, säger Cecilia Linde till Svt.

Sammanfattning

 • Vanliga symtom: Hjärtklappning/oregelbunden puls, trötthet, nedsatt kondition, andfåddhet.
 • Provtagning: Blodtryck, thyreoideaprover, B-glukos, njurfunktionsprover, ultraljud av hjärta, eventuellt arbetsprov, 24-timmars bandspelar-EKG.
 • Förstahandspreparat: Antikoagulantia (Pradaxa, Eliquis, Xarelto, Lixiana eller Waran) samt betablockerare.
 • Övrigt: Ablation bör övervägas hos patienter med symptom som inte svarat bra på medicinsk behandling.

  Källor

 • Svt Vetenskap - https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/ny-studie-tre-koppar-kaffe-om-dagen-skyddar-hjartat

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Tidigare användare 2018-04-25 05:37 (3 år sen)

  Nu vet jag att jag kan fortsätta dricka min stora kopp kaffe med gott samvete. Den är ca 3 koppar stor och dricker en gång per dag.

 • Avatar Tidigare användare 2018-04-24 10:19 (3 år sen)

  Jag har hjärtsvikt och vill gärna veta om preparaten som nämns även gäller det? Betablockerare har jag + Candesarstad, Amlodipin. Har de samma verkan som för flimmer? Tacksam Inger!