Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Nytt piller kan halvera risken för hjärt-kärlhändelser

Annons
En ny studie visar att ett nytt kombinationsläkemedel av fem olika preparat kan minska risken för hjärt-kärlsjukdomar. Det är forskare vid McMaster University i Hamilton, Kanada, och St Johns Medical College i Bangalore i Indien, som har testat ett piller som innehåller acetylsalicylsyra i lågdos, en statin och tre blodtryckssänkande läkemedel. Studien sponsrades av läkemedelsföretaget Cadila Pharmaceuticals som också står bakom det nya pillret. Syftet och målet med studien var att se om det nya kombinationsläkemedlet hade samma effekt som de olika läkemedlen har var för sig. I studien ingick totalt 2 053 personer i åldrarna 45 till 80 år vid 50 centra i Indien. Samtliga deltagare var utan hjärt-kärlsjukdom men hade någon tup av kardiovaskulär riskfaktor, som till exempel diabetes 2, systoliskt blodtryck över 140 mm/hg eller så hade de varit rökare under de senaste fem åren. Studiedeltagarna delades upp i grupper varpå en grupp med 412 personer fick behandling med det nya kombinationsläkemedlet, medan de resterande lottades ut till åtta grupper om 200 personer vardera och dessa fick pröva de andra läkemedlen separat.

Och det forskarna kunde konstatera efter studien är att de olika preparaten i princip ger samma effekt i kombination som när de gavs var för sig, även om läkemedlen simvastatin och acetylsalicylsyra gav aningens bättre effekt när de togs separat. Och kombinationen av fem läkemedel verkade inte heller minska tolerabiliteten jämfört när patienterna fick dem var för sig. Forskarna anser i alla fall att det nya pillret skulle kunna halvera risken för hjärt-kärlhändelser hos medelålders personer med normala riskfaktorer.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.