Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Webbsystem i mobiltelefon sänkte blodtrycket

Personer som har högt blodtryck kan med hjälp av ett interaktivt webbsystem som byggts in i mobiltelefonen få hjälp att kontrollera sitt blodtryck bättre. Det visar en ny avhandling från Sahlgrenska akademin.
Annons

Bakom den nya avhandlingen står doktoranden Ulrika Bengtsson vid Göteborgs universitet. I sitt avhandlingsarbete, som ska försvaras i slutet på denna vecka, har hon utvecklat och utvärderat ett interaktivt system, som den som lever med ett högt blodtryck kan använda med hjälp av sin mobiltelefon för att få stöd för att hantera sitt höga blodtryck i vardagen.

– Resultatet visade en statistisk och kliniskt signifikant sänkning av blodtrycket mellan första och sista veckan av studien, säger Ulrika Bengtsson, doktorand vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, i ett pressmeddelande.

Rapportera blodtryck i mobiltelefonen

Den som kontrollerar sitt blodtryck ordentligt kan undvika att i framtiden drabbas av hjärt- och kärlsjukdom. Förutom medicinering är det med andra ord viktigt att en person med högt blodtryck har koll på hur vardagen ska hanteras.

Annons
Annons

Ulrika Bengtsson har utvecklat ett webbsystem där patienten själv kan rapportera blodtryck, puls, läkemedelsintag, livsstil, symtom och välbefinnande i sin mobiltelefon. Sedan ges feedback, i form av grafik över blodtrycksvärdet, som patient och sjukvårdspersonal tillsammans kan titta på och utvärdera, antingen över en specifik dag eller över tid.

Bättre förståelse för livsstil och blodtryck

Resultatet av studien visar att de femtio personer med högt blodtryck som testade webbsystemet förutom lägre blodtryck även fick bättre förståelse för sambandet mellan sin livsstil och sitt blodtrycksvärde.

– Patienterna bidrog aktivt till uppföljningssamtalen, som genomfördes i slutet av studien. Framför allt genom att relatera sitt blodtrycksvärde till ett sammanhang som till exempel en specifik händelse av upplevd stress, dålig sömn eller fysisk aktivitet. Samtalen handlade framförallt om hur blodtrycket kunde hanteras i det dagliga livet, säger Ulrika Bengtsson i pressmeddelandet från Sahlgrenska akademin.

Ulrika Bengtsson poängterar dock att fler deltagare behöver studeras vidare för att kunna undersöka effekt över längre tid.

Annons
Annons

Kan du tänka dig att använda ett system i mobiltelefonen för att kontrollera ditt blodtryck? Diskutera gärna! 

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2015-11-18 17:51 (8 år sen)

    Råd via telefon är ju bättre än inga råd alls,, För övrigt kan jag reka 24. Tim mätningen som ger en klar bild.Runt 40 tagningar på ett dygn..

  • Avatar Tidigare användare 2015-11-18 16:25 (8 år sen)

    Det är ju inte mobiltelefonen som sänker blodtrycket! Det är check och uppföljning och goda råd. "Netdoktorn" har blivit alltför slapp, och så "populär" att det är farligt. Det är som de värsta s.k damtidningar. Mera saklig information efterlyses.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.