Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Mekanisk hjärtmassage effektiv

En ny studie visar att mekaniska bröstkompressioner ger lika bra resultat som manuell hjärt-lungräddning vid hjärtstopp.
Annons

Studien har jämfört cirka 2 500 patienter som efter hjärtstopp fick defibrillering med hjärtstartare och antingen manuella eller mekaniska hjärtkompressioner. Efter sex månader kunde man konstatera att metoderna gett lika bra effekt.

Trots avsaknaden på signifikanta skillnader i överlevnad och hälsa kan mekanisk behandling i vissa fall vara att föredra.

– Att behandla i snabbåkande fordon kan utsätta ambulanspersonal för risker och att utföra långvarig manuell behandling är fysiskt ansträngande. Det är också en fördel i samband med hjärtstopp vid akut kranskärlsröntgen, Sten Rubertsson, professor och överläkare vid Uppsala universitet och Akademiska sjukhuset, som lett studien.

Samtidigt visar en fransk studie att färre än en av tio som drabbas av hjärtstillestånd utanför sjukhus överlever. Det är ännu opublicerade resultat från en kartläggning av nästan alla hjärtstillestånd som inträffat bland Paris 6,6 miljoner invånare de senaste två åren.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.