Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Choklad kan ge bättre blodflöde

Annons

Mörk choklad kan förbättra hjärthälsan hos skiftarbetare, visar en ny studie som presenteras på den europeiska hjärtkonferensen&nbspsom pågår på&nbspStockholmsmässan. Att arbeta i skift med oregelbundna arbetstider kan slita på kroppen, och nattarbete&nbspmotverkar vår naturliga dygnrytm vilket ökar risken för hjärt- kärlsjukdomar, skriver Dagens Nyheter på nätet.&nbsp

Antioxidanten flavanol, som bland annat finns riktligt i kakaobönan, kan skydda mot kärlproblem, menar sydkoreanska forskare som har undersökt antioxidantens effekt. I studien har totalt 40 friska nattarbetande sjuksköterskor deltagit. De delades upp i två grupper varav den ena gruppen fick äta ungefär en halv chokladkaka tre nätter i följd. Forskarna mätte bland blodflödet i olika kärl både före och efter nattpasset. Och det som forskarna kunde konstatera, i den ännu opublicerade studien, var att de som hade ätit chokladen hade bättre blodflöde i sina kärl jämfört med de personer som ingick i den grupp där man inte åt choklad. Förklaringen tros vara att antioxidanter som flavanol skyddar mot skador på kroppens celler, bland annat de celler som täcker insidan av blodkärlen.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.