Blodförtunnande kan halvera risken för demens

Människor som tar blodförtunnande läkemedel mot förmaksflimmer kanske även halvera risken för demens, tack vare läkemedlen, det  visar nu en ny svensk studie som blivit uppmärksammad världen över.


Publicerad den: 2017-10-25
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Annons

Nästan en halv miljon personer ur patientregistret har studerats i studien som just publicerats i European Heart Journal.

Förmaksflimmer ökar risken för stroke och blodproppar, vilket vissa experter tror kan utlösa demens – om man får proppar hjärnan, skriver The Guardian.

Men resultatet i den nya svenska studien visar att blodförtunnande läkemedel inte bara minskar risken för stroke hos patienter med förmaksflimmer, läkemedlet kopplas nu även till minskad risk för demens. Dessutom ska effekten bli större ju tidigare behandlingen sätts in.

De personer som tog blodförtunnande läkemedel vid studiens början fick 29 procent lägre risk för att utveckla demens. Hos de som fortsatta med blodförtunnande hade risken minskat till 48 procent.

LÄS MER: Så lever Paulina med förmaksflimmer

Annons
Annons

Allvarliga komplikationer vid typ 2-diabetes: Det här behöver du veta »

Nästa steg: Pröva på patienter

– Nästa steg blir att pröva de här medicinerna på patienter som har hög risk att utveckla demens. Men man kan inte säga att personer som inte har förmaksflimmer i dag ska få de här medicinerna, säger Mårten Rosenqvist, professor i hjärtsjukdomar och överläkare vid Hjärtkliniken på Danderyds sjukhus till TT.

Han menar också att det idag inte finns någon medicin för demens, men om man ska börja använda dessa läkemedel till de som har ökad risk att utveckla demens måste man först göra en randomiserad studie.

– Men det ligger ett par år framåt i tiden, säger Mårten Rosenqvist till TT.

Studien har uppmärksammat stort av både nationellt och internationellt medier. 

 

  Källor

 • The Guardian Och TT via Norran - https://www.theguardian.com/science/2017/oct/25/blood-thinning-pills-irregular-heartbeat-patients-dementia-stroke

  http://norran.se/nyheter/blodfortunnande-halverade-risk-for-demens-914614

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Tidigare användare 2017-12-21 02:48 (4 år sen)

  Vilken typ av blodförtunnande handlar det om i studierna? Trombyl? Briligue? Kan motsvarande uppnås med omega 3 ingefära etc? Många frågor och önskan om svar....

 • Avatar Tidigare användare 2017-10-26 11:06 (4 år sen)

  Om demens skulle vara ärftligt, ser jag det som en fördel att äta blodförtunnande, vilket jag gör sedan 1,5 månad, pga en blodpropp i ett ben.

 • Avatar Tidigare användare 2017-10-25 14:41 (4 år sen)

  Hade varit intressant att veta vilket blodförtunnande de gjort studier på om det var trombyl eller waran eller de nya typ exiban

 • Avatar Tidigare användare 2017-10-25 13:30 (4 år sen)

  Det vore bra om det kommer fram blodförtunnande som inte orsakar problem i mage /tarm. >Min mamma helt frisk i övrigt dog efter invärtesblödningar i grovtarmen efter flerårigt intag av dagens befintliga.