Så behandlar du ditt höga blodtryck

Mer motion, bättre kost och viktnedgång kan vara lika effektivt mot högt blodtryck som ett läkemedel. Men man ska inte ha dåligt samvete om man ändå behöver tablettbehandling, tycker Karin Manhem, specialistläkare i internmedicin och kardiologi.


Publicerad den: 2014-12-01
Författare: Anna-Cajsa Torkelsson, Redaktör

Annons

 – Basbehandlingen vid högt blodtryck är alltid att röra sig minst trettio  minuter om dagen, så att man blir lite småsvettig.
 Det kan vara att man simmar, cyklar eller joggar.  Sedan är det också bra att försöka gå ner lite i vikt  och sluta röka för att få ner blodtrycket, säger Karin Manhem, specialistläkare i  internmedicin och kardiologi.

Allvarliga komplikationer vid typ 2-diabetes: Det här behöver du veta »

Kombination av preparat kan  vara effektivt mot högt blodtryck

Men en sund livsstil hjälper inte alltid hela vägen. De flesta patienter med högt blodtryck som Karin Manhem möter behöver även tablettbehandling – och ofta flera olika sorter.

Annons
Annons

– Det behöver inte alls betyda att man lever väldigt osunt eller har en fruktansvärd sjukdom. Alla blodtryckssänkande mediciner har ju lite olika verkningsmekanismer. Några kanske dämpar stresshormonerna medan andra vidgar blodkärlen. Det kan vara listigt att använda flera olika mediciner, eftersom man får färre biverkningar när man inte tar så hög dos av varje enskild medicin.

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område

Eftersom många med för högt blodtryck mår bra och inte har några besvär blir det ännu viktigare att man kommer fram till en behandling eller en dosering som patienten mår bra av – ingen vill ju få biverkningar av medicinen mot en åkomma som man inte ens märker av.

– Därför börjar man för det mesta lite försiktigt med ett preparat innan man lägger på nästa, för att se om man reagerar negativt på någon substans eller om det fungerar som det ska. Behandlingen är ju ofta livslång så det är angeläget att man hittar en medicinering som man mår bra av.

Annons
Annons

Många faktorer kring det höga blodtrycket

Det är sällan en enda faktor som gör att man får högt blodtryck. Man kan till exempel ha en ärftlig benägenhet för högt blodtryck – men benägenheten kan öka om man är överviktig, äter lite för mycket (och för mycket salt) samt lever ett stressigt liv utan särskilt mycket fysisk aktivitet. Högt blodtryck i sig är sällan direkt farligt men obehandlat kan det leda till bland annat proppar och blödningar i hjärnan, hjärtinfarkter, hjärtsvikt och njursvikt.  Även om enbart motion inte alltid sänker blodtrycket tillräckligt mycket för att patienten ska slippa medicin tycker Karin Manhem att man ska anstränga sig för att hitta tid till motion i vardagen, eftersom ett aktivt liv också motverkar en rad andra sjukdomar. 

– För exempelvis personer med åldersdiabetes (diabetes typ 2) är motion förstahandsbehandlingen. För denna patientgrupp har det också visat sig vara lika viktigt att ha ett bra blodtryck som ett bra blodsocker.

Och man behöver inte nödvändigtvis gå ner i vikt för att ge hjärtat den boost som krävs.

– Jag träffar ibland patienter som känner sig nedslagna av att de inte går ner i vikt fastän de motionerar. Men faktum är att du inte behöver gå ner i vikt för att hjärtat ska må bättre, det räcker att du rör på dig. Det är faktiskt bättre att vara lite rund men leva aktivt, än att vara smal men stillasittande, säger Karin Manhem.

 

 

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Tidigare användare 2018-06-26 22:17 (3 år sen)

  Ja det stämmer på du skrev här,

  Tack !
  Med vänlig hälsning,,
  Niculina,

 • Avatar Tidigare användare 2018-04-10 19:34 (4 år sen)

  Hur fArligt är det med blod tryck 170/100

 • Avatar Tidigare användare 2018-04-10 19:41 (4 år sen)

  Hur farligt är det med ett blodtryck på 170/100?

 • Avatar Tidigare användare 2018-02-16 12:08 (4 år sen)

  Kroppen höjer ju trycket för att inte blodet kommer ut i kroppen som det skall på grund av valfärdslevene. Hur reagerar kroppen när trycket går ner och inte blodet kan cirkulera som det skall på grund av förtätningar här och var? Då blir man ju trött och orkar inget, verkligen inte motionera. Vore det inte bättre att förskriva motion och bättre matvanor istället? Billigare för samhället också.
  //L

 • Avatar 2015-01-30 16:39 (7 år sen)

  Något som förundrar mej är att jag inte har några biverkningar av all medicinering. Har haft hjärtinfarkt + diabetes II.
  Morgon: 7 tabletter därav 3 för blodtrycket
  Lunch : 3 tabletter
  Kväll : 2 tabletter
  Motion är lite problematiskt med kvaddat hjärta

 • Avatar Tidigare användare 2014-12-18 00:32 (7 år sen)

  Motion hjälper alltid alla människor .