Forskare: Så slipper du hjärt- och kärlsjukdomar

Trots att du har andra riskfaktorer som hög blodtryck eller höga kolesterolvärden, så finns det ett sätt att motverka effekten, konstaterar amerikanska och europeiska forskare i nya studier.


Elina webb ljusare
Publicerad den: 2017-11-20
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Annons

Kondition kan fungera som en buffert för exempelvis höga kolesterolvärden, skriver Vetenskapsradion.

I en av studierna följde forskare 40 000 män, i genomsnitt var och en i 17 år. De genomförde konditionstester och mätte blodvärden och tillslut noterades personernas dödsorsak. I en annan studie tittade man också på barn och ungdomar, som testades på samma sätt och så kikade man på om de fick hjärt-kärlsjukdomar.

LÄS MER: Expertens tips: Så förebyggs tidig död med kost och motion

Två till tre större chans att klara sig

Summan av kardemumman blev, skriver forskarna enligt radion, att det de personer i undersökningen som hade en normal eller bra kondition hade två till tre gånger större chans att klara sig från hjärt-kärlsjukdom.

Forskarna skriver dock att det fortfarande är viktigt att mäta blodtryck, blodsocker- och kolesterolvärden, då detta kan ge indikationer på om personen är i riskzonen för att få hjärt- och kärlsjukdomar, enligt Vetenskapsradion.

Annons
Annons

    Källor

  • Sveriges Radio - http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=406&grupp=12718&artikel=6824361

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Maria Norberg 2017-11-20 19:49 (21 månader sen)

    Konditionen eller att promenera varje dag, vilket ger kondition, hjälper cellers försörjning av syre bland annat och ger också vår hjärna nya tankar eller nya ide´er på problem man funderar på, vilket är bra för ett hälsosamt liv och stärker också immunförsvaret.


Annons
Annons
Annons