Forskare: Så slipper du hjärt- och kärlsjukdomar

Trots att du har andra riskfaktorer som hög blodtryck eller höga kolesterolvärden, så finns det ett sätt att motverka effekten, konstaterar amerikanska och europeiska forskare i nya studier.


Publicerad den: 2017-11-20
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Annons

Kondition kan fungera som en buffert för exempelvis höga kolesterolvärden, skriver Vetenskapsradion.

I en av studierna följde forskare 40 000 män, i genomsnitt var och en i 17 år. De genomförde konditionstester och mätte blodvärden och tillslut noterades personernas dödsorsak. I en annan studie tittade man också på barn och ungdomar, som testades på samma sätt och så kikade man på om de fick hjärt-kärlsjukdomar.

 

Ny kostnadsfri tjänst för dig med typ 2-diabetes: Få reda på vilken vård du har rätt till »

Två till tre större chans att klara sig

Summan av kardemumman blev, skriver forskarna enligt radion, att det de personer i undersökningen som hade en normal eller bra kondition hade två till tre gånger större chans att klara sig från hjärt-kärlsjukdom.

Forskarna skriver dock att det fortfarande är viktigt att mäta blodtryck, blodsocker- och kolesterolvärden, då detta kan ge indikationer på om personen är i riskzonen för att få hjärt- och kärlsjukdomar, enligt Vetenskapsradion.

Annons
Annons

    Källor

  • Sveriges Radio - http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=406&grupp=12718&artikel=6824361

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2019-10-31 15:16 (19 månader sen)

    Många har missuppfattat det här med kondition. Kondition får man inte av att promenera eller gå med hunden, man måste få upp pulsen till en viss nivå dvs man måste bli rejält andfådd flera ggr i veckan. Det bästa är löpning/jogging och kan man inte det så är motionscykel bra för konditionsträning.

  • Avatar Tidigare användare 2017-11-20 19:49 (3 år sen)

    Konditionen eller att promenera varje dag, vilket ger kondition, hjälper cellers försörjning av syre bland annat och ger också vår hjärna nya tankar eller nya ide´er på problem man funderar på, vilket är bra för ett hälsosamt liv och stärker också immunförsvaret.