Nyhet | Diabetes

Diabetes kopplas till högre risk för reumatism

I en ny dansk observationsstudie kopplas diabetes till högre risk för reumatoid artrit och osteoporos, rapporterar Dagens Medicin.


Publicerad den: 2018-10-03
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Diabetes kopplas till högre risk för reumatism
Annons

Resultaten, som presenteras på EASD-kongressen, antyder att personer som har en diabetesdiagnos har 70 procent högre risk att drabbas av reumatoid artrit (ledgångsreumatism) än personer som inte har diabetes.

Personer med diabetes har även 33 procent högre sannolikhet för reumatoid och 29 procent högre risk för osteoporos, enligt studien som Dagens Medicin tagit del av.

LÄS MER: Fem vanliga frågor om diabetes – här är svaren 

Annons
Annons

Vanligare med smärta i rygg och nacke

Smärta i rygg och nacke var dessutom vanligare hos personer med diabetes, jämfört med personer utan sjukdomen.

Inga orsakssamband kan fastslås, då studien är en observationsstudie. Men en teori som forskarna har är att länken mellan diabetes och reumatoid artrit bottnar i kroniska inflammationer som kännetecknar båda sjukdomarna. 

Forskarna uppmanar även de som jobbar inom sjukvården att upplysa sina patienter om att fysisk aktivitet är en central del av behandlingen vid diabetes och reumatism.

Annons
Annons

Kort om observationsstudien:

  • Studien innefattar data för fler än 109 000 danskar, som var 40 år eller äldre.
  • 9 procent av dessa hade en diabetesdiagnos (och eftersom personer under 40 år inte deltagit i studien hade troligtvis de flesta diabetespatienter typ 2-diabetes, menar forskarna).
  • Resultaten justerades för kön, ålder och BMI.
  • Studien bygger på självrapporterade data.

LÄS MER: Typ 2-diabetes: 6 vanliga frågor om kost och diet

Lär dig mer om typ 2-diabetes på bara några minuter

Typ 2-diabetes  blir allt vanligare, både i Sverige och i större delen av världen, i takt med att vi blir allt mer överviktiga, stillasittande och äldre.

Sjukdomen är vanligare bland män än kvinnor, och de flesta som får diagnosen är över 50 år, men den kan förekomma redan i tjugoårsåldern och ännu tidigare.

Genom utbildningen på Diabetes-kollen lär du dig mer om typ 2-diabetes och dess behandling, vad du själv kan göra för att leva ett bra liv med sjukdomen samt vad du kan göra för att minska risken för att utveckla sjukdomen. Utbildningen tar cirka 15 minuter, lycka till!

GÅ TILL UTBILDNINGEN: Har du koll på typ 2-diabetes?

    Källor

  • Dagens Medicin - https://www.dagensmedicin.se/artiklar/2018/10/03/diabetes-kopplas-till-reumatism/

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu