Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Cancer

Förstoppning vid cancer

De vanligaste åtgärderna mot förstoppning, som till exempel fiberrik kost, kan fungera bra för vissa, men inte för alla. Man bör därför fråga sin läkare.


Uppdaterad den: 2021-02-05

Annons

Den här texten är avsedd för personer som behandlas för cancer och deras anhöriga.

Många patienter som behandlas för cancer besväras av förstoppning, ett problem som måste ses i förhållande till orsaken. Vissa läkemedel, särskilt smärtstillande, ger förstoppning. Problemet kan också uppstå på grund av komplikationer i samband med sjukdomen eller behandlingen, eller för att man får i sig för lite vätska. Nedsatt fysisk aktivitet kan också vara en bidragande orsak. Förstoppning kan också bero på att man äter mindre än man brukar.

De vanligaste åtgärderna mot förstoppning, som till exempel fiberrik kost, kan fungera bra för vissa, men inte för alla. Man bör därför fråga sin läkare.

Drick mycket, ät mycket fibrer

  • Drick mycket, cirka två liter vätska varje dag. Kom ihåg att dricka mycket mellan måltiderna.
  • Det är bra att öka fibermängden i kosten. Grovt bröd och knäckebröd, färsk frukt och färska grönsaker samt torkade frukter ger bra fibrer du.
  • Välj sura mjölkprodukter (till exempel lättfil och yoghurt).
  • Pröva också med katrinplommon eller ett par skedar kli utrört i mjölkprodukterna. Katrinplommon kan också ätas i torkad form eller i kompotter. Annan torkad frukt, till exempel aprikoser och russin, kan också vara effektiva mot förstoppning.
Annons
Annons

Fysisk aktivitet

All fysisk aktivitet är bra för matsmältningen. Försök att promenera lite varje dag, även om det bara blir inomhus. Om man ligger till sängs kan man försöka att lyfta ett ben i taget eller ta med händerna runt ett knä och dra det upp mot bröstet. Om man kan stå bredvid sängen kan man försöka att lyfta ett knä i taget, eller göra knäböj.

Regelbundna toalettvanor

Regelbundna toalettvanor kan hjälpa till för att få magen att fungera normalt igen. Lite varm dryck en halvtimme innan man vanligtvis har avföring kan också ha positiv effekt.

Annons
Annons

Lever du med en MPN-diagnos? Då vill vi bjuda in dig till att delta i en enkätundersökning. Enkäten omfattar diagnoserna Polycytemia vera (PV), Essentiell trombocytemi (ET) och Myelofibros (MF) - Svara på enkäten »

Råd vid förstoppning

  • Drick mycket, minst två liter varje dag.
  • Drick sura mjölkprodukter (lättfil och lättyoghurt).
  • Ät grovt börd och spannmål.
  • Ät färsk frukt, fruktsallad, torkade frukter (i synnerhet katrinplommon), grönsaker och bär.
  • Se till att motionera dagligen och ha regelbundna toalettvanor.

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.