Fakta | Cancer

Muntorrhet vid cancer

Vid långt framskriden cancer upplever de flesta muntorrhet.

Uppdaterad den: 2021-05-06
Publicerad av: Mats Halldin, ST-läkare allmänmedicin och med. dr., medicinsk chef, Netdoktor

Annons

Definition

Muntorrhet är ofta ett undervärderat och försummat problem hos patienter med cancer. Vid långt framskriden cancer upplever de flesta muntorrhet.

Orsaker

Muntorrhet kan orsakas av många olika faktorer. Biverkning av läkemedel är en vanlig förklaring (till exempel antikolinergika, opioider, antidepressiva, neuroleptika, antihistaminer). Det kan också bero på infektioner, förändringar i ämnesomsättningen (till exempel hyperkalcemi), strålbehandling, cellgift, munandning, minskat tuggande, ångest och depression, uttorkning.

Diagnostik

Diagnosen bedöms utifrån möjliga orsaker till muntorrhet. Det är viktigt att klargöra om det finns en svampinfektion i munhålan. Läkaren brukar också titta efter tecken på uttorkning, som kan bidra till muntorrhet.

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Behandling

Det är viktigt att sköta munhygienen på de allra svagaste patienterna på bästa sätt. De som arbetar med palliativ vård av patienter med cancer brukar följa skriftliga rutiner och ett strukturerat arbetssätt för att patienten ska ha en god munhygien.

För en person som har besvär med muntorrhet kan man tänka på att servera mat med lös och fuktig konsistens såsom mycket sås till maten, soppor eller mos. Bröd kan till exempel doppas i saft eller annan dryck.

Vid svampinfektion i munnen kan läkemedel ges.

Annons
Annons