Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Cancer

Muntorrhet vid cancer

Vid långt framskriden cancer upplever de flesta muntorrhet.


Uppdaterad den: 2021-05-06

Annons

Definition

Muntorrhet är ofta ett undervärderat och försummat problem hos patienter med cancer. Vid långt framskriden cancer upplever de flesta muntorrhet.

Annons
Annons

Orsaker

Muntorrhet kan orsakas av många olika faktorer. Biverkning av läkemedel är en vanlig förklaring (till exempel antikolinergika, opioider, antidepressiva, neuroleptika, antihistaminer). Det kan också bero på infektioner, förändringar i ämnesomsättningen (till exempel hyperkalcemi), strålbehandling, cellgift, munandning, minskat tuggande, ångest och depression, uttorkning.

Diagnostik

Diagnosen bedöms utifrån möjliga orsaker till muntorrhet. Det är viktigt att klargöra om det finns en svampinfektion i munhålan. Läkaren brukar också titta efter tecken på uttorkning, som kan bidra till muntorrhet.

Annons
Annons

Lever du med en MPN-diagnos? Då vill vi bjuda in dig till att delta i en enkätundersökning. Enkäten omfattar diagnoserna Polycytemia vera (PV), Essentiell trombocytemi (ET) och Myelofibros (MF) - Svara på enkäten »

Behandling

Det är viktigt att sköta munhygienen på de allra svagaste patienterna på bästa sätt. De som arbetar med palliativ vård av patienter med cancer brukar följa skriftliga rutiner och ett strukturerat arbetssätt för att patienten ska ha en god munhygien.

För en person som har besvär med muntorrhet kan man tänka på att servera mat med lös och fuktig konsistens såsom mycket sås till maten, soppor eller mos. Bröd kan till exempel doppas i saft eller annan dryck.

Vid svampinfektion i munnen kan läkemedel ges.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.