Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Cancer

Cancerdiagnos ökade risken för självmord

Annons

Ett cancerbesked kan innebära en stor psykisk påfrestning och nu pekar en ny studie på ökad risk för självmord vid prostatacancer. För inte så länge sedan kom en studie som visade på ökad risk för självmord och hjärt-kärlsjukdom i samband med diagnos med prostatacancer. Och nu kommer ytterligare en studie som pekar i samma riktning. Det är forskare vid bland annat Harvard School of Medicine i Boston och Karolinska institutet i Stockholm som jämfört data om drygt 340 000 amerikanska män som diagnostiserats med prostatacancer mellan 1979 och 2004.

Och det forskarna kunde se var att männen ett år efter diagnos hade 40 procent högre risk för självmord jämfört med friska män. Tre månader efter diagnos var risken för självmord 90 procent förhöjd. Risken för död i hjärt-kärlsjukdom är också något förhöjd efter diagnos. Under första året var risken 9 procent förhöjd. Dessutom var risken särskilt hög för hjärt-kärldödlighet för de män som fick reda på att de hade prostatacancer som spridit sig. Forskarnas slutsats är att rådgivning och stöd ska ges till de män som nyligen har diagnostiserats med prostatacancer.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.