Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Artikel | Myelom

Myelompatienter löper ökad risk för blodproppar

Vissa läkemedel som används vid multipelt myelom kan öka risken för blodproppar. Det är därför viktigt att personer med myelom har kunskap om symtomen och vad man själv kan göra för att minska risken för blodproppar.  


Publicerad den: 2023-06-28

Annons

Annons
Annons

Det finns ett stort antal tillstånd som ökar risken för blodpropp. Cancersjukdomar generellt medför en ökad risk för att det bildas blodproppar i kroppens vener som för tillbaka blodet till hjärtat. Multipelt myelom, bland andra cancersjukdomar, medför en särskilt hög risk för blodproppar. 

Blodproppar är vanligast i de stora venerna i benen eller bäckenet. Varför blodproppar bildas kan ha många olika förklaringar, det kan exempelvis skett förändringar i blodets flöde eller levringsförmåga. Det kan i sin tur ha påverkats av läkemedel eller olika sjukdomstillstånd. En annan faktor som kan vara relaterad till myelomsjukdomen är hyperviskositet, vilket innebär att blodcirkulationen är sämre och kan göra att små blodkärl täpps till.

Symtom på blodpropp i benet eller armen kan vara att området blir ömt, svullet, varmt och rodnat. Ofta får benet en mer fast eller hårdare konsistens. Om hela eller delar av proppen lossnar förs den vidare med blodströmmen till hjärtat, där den pumpas vidare till lungorna. Blodkärlen från hjärtat till lungorna blir allt smalare och till slut fastnar proppen och orsakar något som kallas lungemboli. Då kan blodflödet genom lungorna upphöra helt, vilket kan leda till döden. Symtom på blodpropp i lungan kan vara andnöd, hosta, håll i sidan som gör ont när du andas in, plötslig smärta i bröstet eller bak i ryggen, trötthet, dålig ork och feber. 

Högre risk för blodproppar med vissa läkemedel

Risken för blodproppar är högst när vissa läkemedel, som exempelvis immunmodulerare som talidomid eller lenalidomid, används tillsammans med höga doser av läkemedel som dexametason (kortison) eller cytostatika (cellgifter). Om man enbart tar talidomid eller lenalidomid, utan att kombinera dem med andra läkemedel, är risken för blodproppar lägre. 

Andra faktorer som kan öka risken för blodproppar är:

Annons
Annons
 • Tidigare blodproppar

 • Stillasittande i långa perioder

 • Övervikt

 • Ärftlighet

 • Andra sjukdomar som också kan öka risken

 • Operationer

 • Användning av central venkateter

Läkemedel som förebygger och behandlar

För att förebygga och behandla blodproppar kan en läkare ordinera blodförtunnande läkemedel som minskar risken för blodproppsbildning. Läkemedlen gör att blodet inte kan koagulera som det ska, och kallas därför antikoagulantia – exempel på dessa läkemedel är warfarin eller heparin. 

Vissa personer som får läkemedel mot myelom och som har ökad risk för att utveckla en blodpropp kan få något som kallas trombocythämmare – som exempelvis innehåller det verksamma ämnet acetylsalicylsyra. 

Viktigt att personer med myelom är medvetna om symtomen

Det är viktigt att personer med multipelt myelom är medvetna om risken för blodproppar och rapporterar eventuella symtom eller förändringar till sin läkare. Genom att följa läkarens rekommendationer och vidta förebyggande åtgärder kan risken för blodproppar minskas och eventuella komplikationer undvikas. 

Förebyggande åtgärder för att minska risken för blodproppar är: 

 • Undvik att sitta stilla länge 

 • Gå promenader eller rör på dig regelbundet utifrån din förmåga

 • Om du är sängliggande kan du trampa med fötterna, vifta med tårna och röra benen flera gånger om dagen

 • Använd stödstrumpor 

 • Om du är rökare rekommenderas du att sluta röka 

Kontakta vården om armar eller ben plötsligt svullnar eller blir röda och varma, eller om du får svårt att andas även när du anstränger dig lätt.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

  Källor

 • RCC - https://cancercentrum.se/globalassets/cancerdiagnoser/blod-lymfom-myelom/myelom/nationell-min-vardplan/rehabilitering-och-egenvard/blodpropp.pdf
 • RCC - https://kunskapsbanken.cancercentrum.se/globalassets/cancerdiagnoser/blod-lymfom-myelom/myelom/vardprogram/nationellt-vardprogram-myelom.pdf

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.