Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Experten svarar på läsarnas frågor om blodcancer

Hur många olika typer av blodcancer finns det? Vilka är de vanligaste symtomen? Och hur stor chans är det att som 55-åring överleva akut leukemi? Här svarar Maria Strandberg,
överläkare på hematologen vid medicinkliniken vid Sundvalls sjukhus, på läsarnas frågor om blodcancer.


Publicerad den: 2018-06-13

Maria Strandberg överläkare svarar på läsarnas frågor om blodcancer
Annons

1. Hur många typer av blodcancer finns det?

Hejsan! Som jag fattar det så finns det jättemånga olika typer av blodcancer. Hur många finns det egentligen och vad är det för skillnad på dem? / Fatima

Maria Strandberg svarar:

Hej Fatima!
Det finns väldigt många typer av blodcancer beroende på var i cellernas utvecklingskedja som sjukdomen uppkommit. Alla celler går genom olika \"faser\" av utveckling fram till att bli klara \"mogna\" celler.

Annons
Annons

Skillnaden blir då vilken eller vilka av blodcellinjerna som är sjuk(a) och dessutom hur stor plats de sjuka elakartade cellerna tar i benmärgsutrymmet när alla blodceller ska utvecklas till mogna/färdiga celler. De ska sedan släppas ut i blodet när de är färdigutvecklade. Släpps sjuka eller inte färdigutvecklade celler ut i blodet, så har de inte klart eller rätt utvecklade funktioner.

Lågt eller högt blodvärde ger t.ex. trötthet

Låga vita blodkroppar infektionskänslighet. Höga vita blodkroppar cirkulationsstörning av blodet, men kan också ge infektionssymtom.

Låga trombocyter blödning i ffa slemhinnor. Höga trombocytvärden sämre cirkulation av blodet som kan ge båda tecken på blodproppar eller blödning.

Annons
Annons

2. Vanliga symtom vid blodcancer?

Hej! Jag undrar vilka de vanligaste symtomen är vid blodcancer? Tack för svar!

Maria Strandberg svarar:

Hej!

Tecken på förändringar i blodet:

Tecken på trötthet- sänkt Hb "blodvärde" och bleka slemhinnor respektive mörka blodrika slemhinnor såsom insidan av ögonlocken, munnen , tungan, handflator osv som i stället tyder på högt blodvärde= Hb.

 • Lättblödande slemhinnor vid tandborstning, lätt att få näsblod och blåmärken tyder på låga trombocyter
 • Långdragna infektioner i ffa luftvägar bör kollas upp med en kontroll av blodvärden
 • Svullna stora lymfkörtlar som inte ömmar kan vara tecken lymfkörteltumor
 • Nattsvettningar så du får byta sängkläder
 • Oförklarlig feber under flera veckor.
 • Ofrivillig viktnedgång på minst 10% av din vikt under 6 mån.
 • Tillkomst av ömma slemhinnor ffa i munnen
 • Tillkomst av sjuklig trötthet utan uttalad fysisk eller psykisk ansträngning

Dessa symtom är exempel på symtom vid olika typer av blodcancer. Symtomen är många gånger ospecifika som du märker. Dessa måste alltid sammanvägas och dessutom kompletteras med blodprover.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

3. Hur stor chans är det att överleva akut leukemi?

Hej! Hur stor chans har en man i 55 års åldern att överleva akut leukemi?

Maria Strandberg svarar:

Hej!  Överlevnaden vid akut leukemi beror inte bara på ålder utan även vilka förändringar som skett genetiskt/ i kromosomerna hos de sjuka leukemicellerna. Dessutom oberoende av ålder är det viktigt att försöka fortsätta röra på sig dagligen och bibehålla muskler och kondition så gott det går. Det är det enda du som patient kan påverka, förutom att undvika infektioner osv. Generell överlevnad vid den ålder är cirka 50 procent.

4. Ingen värk trots myelom - varför?

Fick diagnosen myelom 2016. Fick mina egna stamceller. Initialt ingen värk, ej heller senare.
Varför? Symtom på värk finns alltid med vid sjukdoms beskrivningen! Inget återfall efter dessa 11 år efter min behandling. Finns det olika "grader" av myelom? MVH. Berit

Maria Strandberg svarar:

Hej Berit!
Myelom kan ge olika symtom. En av de vanligaste symtomen är skelettvärk. Andra symtom som också kräver behandling är trötthet, viktnedgång, feber och infektioner, törst, intorkning, förvirring,  försämrad urinproduktion, brännande utstrålande smärtor alt nedsatt känsel.

5. Blodcancer: Kan jag ha myelofibros?

Jag har i flera år haft för låga vita blodkroppar. Jag får mycket lätt blåmärken. Min pappa hade myelofibros kan det vara det jag har eller vad kan det bero på? Mvh Marita

Maria Strandberg svarar:

Du berättar att du har låga vita blodkroppar. Det finns inte möjlighet att svara på frågan utan att dessutom veta mer om dina andra blodvärden. Trombocyter? Hb?

6. Varningstecken Myelom?

Hej!

För något år sedan upptäcktes en förhöjd M komponent i mitt blod, i samband med reumatisk utredning. Jag har fått diagnosen RA och behandlas för det.

Efter benmärgsprov,CT av hela mig m.m, konstaterades inga avvikelser, så nu lämnar jag blodprov var fjärde månad. Har läst mig till att man ska vara uppmärksam på ”förändringar”, såsom smärta, men tycker det är svårt att veta när jag ska söka min hematolog, då jag har ont både här och där, pga. RA, steloperation av rygg och höftprotes.

Vänliga hälsningar
Lena

Maria Strandberg svarar:

Hej Lena!

Vid RA är det vanligt att en liten M-komponent på något gram uppstår utan att det sedan leder till myelom. Dina smärtor nu är framför allt i leder? Vid myelom värker det \"i märg och ben\"- inne i skelettet.

Har du en M-komponent på bara något gram och inget protein eller ytterst lite i urinen (milligram/L) är risken mycket liten till vidare utveckling av dessa värden.

LÄS MER: Så lever du livet – med obotlig blodcancer

7. Är leukemi (KMML) ärftligt?

Hej, min pappa gick mycket hastigt bort för snart 3 år sedan i leukemi. En variant som heter KMML. Är detta ärftligt ? Fick aldrig svar av sjukhuset.

Maria Strandberg svarar:

Hej! KMML anses ej vara ärftlig.

8. Kan man bli frisk från blodcancer?

Kan man bli frisk från blodcancer? Hur länge brukar man behandlar för det? Jag hade cancer i 6 mån och sedan frisk efter 2 månader. Hälsningar Akire

Maria Strandberg svarar:

Hej Akire!

Blodcancer är så många sjukdomar. Vissa blodcancrar kan vi bota medan andra idag än så länge inte är botbara, men ofta kan behandlas till besvärsfrihet i olika perioder.

9. Är trötthet och infektionskänslighet vanligt vid lymfom?

Hej! Är det vanlig med trötthet samt att man är infektionskänslig om man har lymfon?

Maria Strandberg svarar:

Hej! Ja, dessa symtom är vanliga symtom vid blodcancer inklusive lymfom.

Läs fler frågor och svar från chatten

 De ovanstående frågorna kommer från en chatt om blodcancer som hölls våren 2018. Här kan du ta del av alla frågor och svar: Chatt om blodcancer - Experten svarar

Har du koll på blodcancer?

Inom begreppet blodcancer ryms ett flertal olika cancersjukdomar i blod, benmärg eller körtlar – denna utbildning inriktar sig på blodcancersjukdomen myelom. Drygt 3 000 personer lever med myelom i Sverige idag och varje år diagnostiseras cirka 600 nya fall. Myelom är något vanligare bland män än kvinnor, och de flesta som får diagnosen är över 60 år. Sjukdomen är i dag inte möjlig att bota, men numera kan man leva med myelom i många år med relativt god livskvalitet tack vare olika typer av behandling, som även har resulterat i att överlevnaden har ökat.

Genom att ta del av utbildningen på Blodcancer-koll.se lär du dig mer om myelom och dess behandling samt vad du själv kan göra för att leva ett bra liv med sjukdomen.

 

 

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Ann-Catrin 2020-11-11 14:11 (4 år sen)

  Hej! Har varit sjuk tjocktarmscancer+op+cellgifter-2012 -friskförklarad -2017 men hade redan då värk i kroppen, som jag trodde , då år-2008 hypertyreos, fick då jodbeh.1 gång o levaxin, men har haft värk i kroppen många år, sen dess, och känns mig svag i kroppen, och sen ett år nu, så började jag gå ned i vikt, och kände mig svagare i kroppen, vikten fortsatte nedåt, sen efter 4 månader, började jag känna mig anfådd..och nu har min vikt idag november-18 kg har gått ned..känner mig orkeslös o svag, och börjat få blåmärken på kroppen låret..mitt hår har blivit tunnare , tappar lite hår..är anfådd än..mår illa ibland..har ibland klåda ..under armarna, och känns som mina halskörtlar svullnar, får ont i kinden utåt örat...är orolig..VC . tar ej min viktnedgång på allvar?


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.