Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Läsarfråga: ”Är myelom ärftligt?”

Är myelom ärftligt? Hur stor återfallsrisk är det för Hodgkins lymfom om man inte haft några återfall på sju år? Här svarar Maria Strandberg, överläkare på hematologen vid medicinkliniken, Sundsvalls sjukhus, på läsarnas frågor om blodcancer.


Publicerad den: 2019-10-04

Läsarfråga: ”Är myelom ärftligt?”
Annons

Frågorna och svaren som du kan läsa här nedan är ett axplock av de frågor och svar som kom in under en chatt i oktober 2019. Här hittar du hela chatten >>

Du kan också gå en kort onlineutbildning om myelom och delta i en patientundersökning här: Har du koll på blodcancer? >>

Hur stor risk är det att få återfall av Hodgkins lymfom?

Läsarfråga:

Hej!
Jag drabbades av Hodgkins lymfom 2012. Inga återfall sedan dess. Hur stor är risken att jag drabbas igen? /Caroline

Annons
Annons

Maria Strandberg svarar:

Hej Caroline!
Kontroller görs upp till 5 år och sedan avslutas dessa hos cancerspecialist, eftersom risken för återfall är minimal. Det har nu gått ytterligare 2 år och du är frisk. Se dig själv som frisk från din Hodgkin.

Hur stor är risken att myelom utvecklas?

Läsarfråga:

Min man har fått besked om att han har ett protein i blodet så kallad MGUS som bör hållas under kontroll enligt sin neurolog som varit i kontaktat med hematolog. Hur stor är risken att utveckla myelom. Ålder 80 år. Har dessutom fått diagnosen polyneuropati med svaghet i benen. Finns det något samband mellan dessa diagnoser. /Tack på förhand M

Maria Strandberg svarar:

Hej! Risken att utveckla myelom är beroende på hur stor den så kallade M-komponenten i blodet är. Dessutom är maken 80 år vilket gör sannolikheten mindre att ett myelom ska utvecklas under hans livstid.

Det finns olika typer så kallade M-komponenter. Ibland kan de bidra till neuropatier på grund av bland annat sämre cirkulation till de fina nervtrådarna. Råder er att höra efter om M-komponenten är under eller över 5g/L samt vilken typ av M-komponent.

Annons
Annons

Lever du med en MPN-diagnos? Då vill vi bjuda in dig till att delta i en enkätundersökning. Enkäten omfattar diagnoserna Polycytemia vera (PV), Essentiell trombocytemi (ET) och Myelofibros (MF) - Svara på enkäten »

 

Vilka är de vanligaste symtomen på blodcancer?

Läsarfråga:

Vad är dom viktigaste symtomerna när man får någon typ av blodcancer ? Och när bör man söka för det?

Maria Strandberg svarar:

Det vanligaste symtomen är långvarig trötthet så du inte orkar vara uppe mer än max 50% av dagen, lätt att få luftvägsinfektioner, munsår, blåmärken utan att du stött dig mot något, nytillkommet att du blöder näsblod.

Du kan också ha symtom på ofrivillig viktnedgång (>10% av kroppsvikten på 6 mån), nattsvett så du måste byta sängkläder eller feber >2v utan påvisbar infektion.

Om du har flera av dessa symtom- då bör man söka.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Mamma och moster med myelom - ligger jag i riskzonen?

Läsarfråga:

Hej, min mamma gick bort i myelom 2016, min moster diagnostiserades med exakt samma variant 2018. Ligger jag i riskzonen?

Maria Strandberg svarar:

Ärftligheten är liten men ökad om både mamma och moster har myelom.

jag vet inte hur gammal du är. Myelomsjukdomen är en sjukdom som kommer långsamt. Om du är ung så är det är inte något värde att kontrollera om du har blodvärden som tyder på myelom.

Jag tycker du ska be att få prata med din mosters hematolog om detta om du är i medelåldern eller äldre.

Vad är oddsen för överlevnad utan stamcellstransplantation?

Läsarfråga:

Hej! Om man har sjukdomen MDS och den är högrisk, vad ör oddsen för överlevnad om man inte genomför en stamcellstransplantation? Vad händer med sjukdomen? Och kan man ändå leva några år med hjälp av blodtransfusioner och cellgifter?
Vänliga Hälsningar Ingrid

Maria Strandberg svarar:

Hej! Högrisk MDS kan gå över till akut leukemi. Risken för detta beror på åldern givetvis.

Man kan leva en kort tid med blodtransfusioner och cellgifter. Är du i åldern för att kunna genomgå stamcellstransplantation och inte har andra sjukdomar så är alltid stamcellstransplantation att rekommendera- även om den i sig inte är riskfri men möjlighet till överlevnad och bot finns då.

Varför så lång väntan på behandling?

Läsarfråga:

Jag fick min myelom diagnos -17 och tar blodprover varannan månad. Varför så lång väntan på behandling? Skelettpåverkan går inte tillbaka så varför inte få hjälp. Min läkare hör aldrig av sig så oron gnager hårt. Tacksam för svar. Carin

Maria Strandberg svarar:

Hej Carin!
Det är väl studerat att det inte är någon vinst i överlevnad med att behandla utan symtom. Livskvaliteten är viktig. Att behandla utan symtom dvs låga blodvärden, påverkan på njurarna, förhöjt kalkvärde, skelettförändringar bidrar till nedsatt livskvalitet pga biverkningar av behandlingen. Myelomsjukdomen hålls inte bättre i schack.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2019-11-9 08:39 (5 år sen)

    Varför försvinner allt skydd för barnsjukdomar efter stamcellstransplantation med egna stamceller. Måste vaccinera om sig. Fått högdos innan stamcellstransplantation. Hur länge kan man vara symtomfri med egna stamceller?
    Rekommenderas influensasprutan?
    Tacksam för svar


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.