Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Artikel | Myelom

Så lever du livet – med kronisk blodcancer

Att diagnostiseras med kroniska blodcancersjukdomen myelom är självklart i grunden mycket allvarligt. Samtidigt fortsätter livet sin gång och det gäller därför att försöka hänga på. För det går att leva med sjukdomen. Men det gäller att tänka till.


Lovisa
Publicerad den: 2017-06-19

Annons

Så vad kan man då göra själv? Att ge generella tips och råd till en person som diagnostiserats med blodcancerformen myelom är inte lätt. Inte minst i och med att cancersjukdomen ter sig olika från person till person. Men det finns ändå vissa grundregler att förhålla sig till.

Fortsätt vardagen - trots cancern

 

Försök lev så aktivt som möjligt. Det är nästan alltid bäst att försöka fortsätta med sina vardagliga aktiviteter. Möjligheten att fortsätta arbeta avgörs framför allt av hur mycket besvär myelomen ger. Efter genomförd cancerbehandling och efter det att platåfas har uppnåtts kan de flesta leva sitt liv som vanligt, så länge sjukdomen fortsätter att vara stillsam.

Annons
Annons

Rätt kost

Försök äta en så näringsriktig och allsidig kost som möjligt. Kroppen tillförs då den energi och de vitaminer och mineraler, bland annat kalk, som den behöver. Ibland är det bra att se till att vätskeintaget är tillräckligt.

Fysisk aktivitet 

Läs också: Hopp om långt liv - trots obotlig blodcancer 

Fysisk aktivitet är bra eftersom belastning av skelettet motverkar urkalkning, vilket är vanligt vid myelom. Det är därför bra att vara uppe så mycket som möjligt även om man har smärtor. En sjukgymnast kan ge goda råd om hur smärtor vid rörelser och belastning kan minskas.

Umgås med nära och kära

Många är rädda för att umgås med andra, även de närmsta som barn och barnbarn. Men att dra sig undan umgänge för att minska risken att smittas av infektioner är oftast inte bästa sättet att hålla sig frisk. Det är viktigt att veta att de infektioner man ser vid myelom nästan alltid beror på en aktivering av kroppens egna bakterier och virus till följd av nedsatt immunförsvar. Det är alltså sällan en infektion orsakas av smitta utifrån, och umgänge med familj och vänner är viktigt för livskvaliteten.

Annons
Annons

Risken för infektion är dock olika från individ till individ och varierar i olika skeden av behandlingen. Även här som vid så mycket annat gäller det att den behandlande läkaren ger råd i varje enskilt fall.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.