Samband mellan nattarbete och bröstcancer studeras

Kan man få bröstcancer av att arbeta natt? Frågan ställs på sin spets när en barnmorska nu anmält sin cancerdiagnos som arbetsskada.

Publicerad den: 2014-10-08
Författare: Anna-Cajsa Torkelsson, Redaktör

Annons

En barnmorska arbetade under 25 års tid natt vid Sundsvalls sjukhus, med femton nätter på jobbet varje månad. Efter att både hon och sex av hennes kollegor fått bröstcancer har hon nu valt att anmäla sin sjukdom som arbetsskada.

– Vi har inte samma sorts cancer, men jag tycker att det är anmärkningsvärt att så pass många i en arbetsgrupp har blivit sjuka. Gemensamt för oss alla är att vi har jobbat natt under åtskilliga år, säger hon till tidningen Vårdfokus.

Hon menar att det självklart krävs nattarbetare inom vården.

Annons
Annons

– Det jag vill peka på är risken för ohälsa när man måste arbeta så många nätter under en månad. Tidigare arbetade vi tio nätter per månad. Femton är alldeles för mycket. Det sliter på hälsan, säger hon till tidningen. 

Enligt tidningen Arbetarskydd har bröstcancer aldrig prövats som arbetsskada hos Försäkringskassan. Men den drabbade barnmorskan kan få draghjälp av en studie som snart är färdig och som handlar om just riskerna för bröstcancer vid nattarbete. 

Torbjörn Åkerstedt, professor vid Stressforskningsinstitutet, ligger bakom studien. Enligt honom tyder mycket på att det finns ett samband mellan nattarbete och bröstcancer.

Annons
Annons

– Att vända på dygnet fram och tillbaka orsakar biologisk desynkronisering av olika substanser. Det brukar leda till en del mutationer och det är mutationer som ligger bakom cancer, säger han till Arbetarskydd.

Studien kommer att publiceras i november.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Sandra 2019-07-13 18:43 (11 månader sen)

    Jaha så det är själva dygnsrubbningen o omväxlingen som är orsaken?! Trodde först det var mindre dagsljus o D-vit o även livsstilen som sämre matvanor etc. En kombination kanske.

  • Avatar Susanne Jonsson 2014-10-9 18:02 (6 år sen)

    Jag har läst att i Danmark är det redan godkänt att bröstcancer är en arbetsskada till följd av nattarbete. Bra att denna fråga lyfts även i Sverige

    //Susanne skiftarbetare i 25 år


Annons
Annons
Annons