Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Patientversion av nationella vårdprogrammet bröstcancer

Varje timme får en kvinna beskedet bröstcancer. För de kvinnor i Sverige som lever med bröstcancer är effektiv och jämlik vård livsviktigt och avgörande.

– För att uppnå en god bröstcancervård krävs ett gemensamt ansvar från alla aktörer som på något sätt verkar inom området, säger Besima Aho, publisher och ansvarig utgivare på hälsoportalen Netdoktor. 


Publicerad den: 2022-02-04

Annons

Därför lanserar nu Netdoktor, i samband med Världscancerdagen, en patientversion om vårdprogrammet; ”Nationellt vårdprogram ​​– för dig med bröstcancer”.

Patientversionen som gjorts i form av en webbaserad utbildning är framtagen av Netdoktor tillsammans med Antonios Valachis, docent och överläkare vid Onkologiska kliniken, Universitetssjukhuset Örebro samt regional representant i vårdprogramgruppen för vårdprogram bröstcancer.

– Det här är en viktig insats eftersom den ger möjlighet till patienter att förstå vad som ligger till grund för behandlingsbeslut och rekommendationer. Förhoppningsvis kan det på sikt hjälpa patienter att blir mer delaktiga i den beslutsfattande processen under deras vårdresa, säger Antonios Valachis. 

Annons
Annons

Ska bidra till ökad kunskap och delaktighet

Vårdprogrammen inom cancervården riktar sig främst till vårdpersonal, därför är också vårdprogrammens texter svårlästa för gemene man. I en utvärdering av vårdprogrammen (2016) kunde man dessutom se att det fanns en efterfrågan på patientversioner.

– Vi har lång erfarenhet av att skapa lättbegripliga och pedagogiska utbildningar som riktar sig till patienter och anhöriga. Vi såg också att det fanns ett behov av att få tillgång till en patientanpassad version av vårdprogrammet för bröstcancer. Det har varit ett omfattande arbete som vi hoppas kan bli ett stöd för patienterna, säger Besima Aho, publisher och ansvarig utgivare på Netdoktor. 

I utbildningen ”Nationellt vårdprogram ​​– för dig med bröstcancer” får man bland annat svar på frågor som:

Annons
Annons
  • Vilka vårdrekommendationer finns det för olika former av bröstcancer? 

  • Vad kan kan man som bröstcancerpatient förvänta sig under vårdresans gång?

  • Vilket stöd i form av Min vårdplan, vårdkontakter etc ska man få tillgång till?

  • Vad kan man förvänta sig efter behandlingen?

Bästa medicinska kunskapen – oavsett var du bor och vem du är

De nationella vårdprogrammen inom cancervården syftar till att bidra till en jämlik och god vård till alla patienter, oavsett var man bor, vilket kön man har eller vilken socioekonomisk status man tillhör. De nationella vårdprogrammen ska bygga på den bästa medicinska kunskapen och ska ge rekommendationer om utredning, behandling, omvårdnad, rehabilitering och uppföljning av patienter. 

Gå utbildningen redan idag

För att ta del av utbildningen loggar man enkelt in med bankID i Netdoktor Aktiv Patient och lägger till ”bröstcancer” som diagnos.

   Logga in här  

 

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Cathrin 2022-02-7 13:44 (2 år sen)

    Mammografi NUUU!
    Känner man en knöl i bröstet vill man ha tid NUUU! Inte gå och vänta på mammografi i över en månad!!! Särskilt som man haft bröstcancer förut!!!


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.