Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Kaffe kan ge skydd mot bröstcancer


D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2011-05-13

Annons

Kvinnor som dricker kaffe varje dag löper en mindre risk att drabbas av den så kallade ER- negativ bröstcancer jämfört med de som sällan konsumerar kaffe. Det visar en ny studie gjord av en forskargrupp på Karolinska Institutet.

Att kaffedrickande kan minska risken för bröstcancer har forskarna kommit fram till genom att jämföra olika livsstilsfaktorer med en regelbunden kaffekonsumtion hos både kvinnor drabbade av bröstcancer och friska kvinnor i samma ålder.

Annons
Annons

Enligt en av forskarna Jingmei Li råder det delade meningar om hur kaffe påverkar människokroppen, då olika studier gett motstridiga resultat. Den här studien har jämförts med en tysk studie som uppvisat samma trend, men med svagare samband.

– Vi tror att detta kan ha att göra med hur kaffet är tillrett och vilken böna som har använts, säger Jingmei Li. Vi kan ännu inte med säkerhet säga vilken mekanism som ligger bakom den välgörande effekten hos kaffe Det är dock inte sannolikt att effekten beror på fytoöstrogeners närvaro i kaffe eftersom det inte observerades någon minskning av ER-positiv cancer, alltså hormonberoende cancer, i studien.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.