Nyhet | Bröstcancer

Bröstcancer kan gå i arv från pappan

Annons

En viss ärftlighet för att få bröstcancer kan komma från pappan och inte från mamman. Det visar ny forskning från Lund, rapporterar Sveriges Radio, Ekot.

– Hos bröstcancerpatienter är det väldigt hög andel som har en pappa som har cancer, och inte en mamma. Vi tror att det finns en ärftlighet kopplad mellan pappan och cancer och kvinnor med lobulär bröstcancer, säger Carolina Ellberg, doktorand vid onkologiska kliniken på Skånes Universitetssjukhus i Lund, till Ekot.

Annons
Annons

Årligen drabbas omkring 700 kvinnor av så kallad lobulär bröstcancer, det vill säga den cancerform som uppstår i mjölkkörtlarna. Hittills har man inte kunnat kartlägga cancerformens ärftlighet. Nu har forskare granskat över 1 500 bröstcancerpatienters familjehistoria för att komma ett steg närmre och de fann en koppling mellan faderns cancer och att dottern senare i livet utvecklade bröstcancer.

– Prostatacancer har varit väldigt vanligt hos de här männen, och leukemier av olika typer och även sarkomer. Det är de absolut vanligaste hos pappan, säger Carolina Ellberg.

De flesta kvinnor är i dag medvetna om att det finns ökad risk att få bröstcancer om det finns mycket på mammans sida i en familj. Att det nu framkommer att även pappans sjukdomshistoria kan spela roll kan vissa känna en oro, och till dessa uppmanar Carolina Ellberg att ta kontakt med vården.

Annons
Annons

– Det bästa är att vända sig till onkogenetiska rådgivningen i den regionen man har. Det här är så pass nytt att det är svårt att säga att den kliniska implikationen för tillfället. Det får vi se, säger hon till Ekot.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons