Nyhet | Bröstcancer

Bröstcancer backar med värktabletter

Annons

Måttliga mängder acetylsalicylsyra minskar kraftigt återfallsfrekvensen i bröstcancer, enligt en amerikansk studie. Det är vid Harvard University i Boston, USA, som forskare har undersökt förekomst av bröstcancer hos drygt 4 000 kvinnor och hur det gick sen. Mellan 1976 och 2002 har man letat samband mellan återfall i cancer, och om kvinnorna använt acetylsalicylsyra, som till exempel treo eller magnecyl ett år efter sin cancerdiagnos, och i så fall ungefär hur mycket.

Studieresultaten visade att ett måttligt intag av acetylsalicylsyra på ett effektivt sätt verkade hindra återfall i sjukdomen. Per Hall, onkolog och epidemiolog på Karolinska institutet, tror att det finns en viss möjlighet att sådan medicinering kan bli aktuell i framtiden.
– Om de här fynden stämmer, så kan medicinering med acetylsalicylsyra efter det att man drabbats av bröstcancer vara lika kraftfull som gängse behandling med cellgifter och antihormonbehandling, säger Per Hall, till Vetenskapsradion.

Annons
Annons

– Man har tidigare sett att acetylsalicylsyra påverkar uppkomsten av cancer, men mig veterligen har man aldrig tidigare studerat påverkan på återfall i sjukdomen.

Med anledning av detta kommer onkologprofessor Per Hall att utvidga en stor undersökning av bröstcancer med frågor om läkemedel som magnecyl, treo och aspirin.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons