Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Bröstcancer, varningstecken

Det flesta knölar som hittas i brösten är ofarliga. Men om man upptäcker en ny knöl som man är osäker på bör man låta en läkare undersöka den.


Uppdaterad den: 2017-08-20

Annons

Symtom och tecken som kan tyda på bröstcancer

Bröstcancer är omärkbar i de tidigaste faserna. Vanligtvis upptäcks den innan den hinner orsaka några obehag, antingen vid en rutinundersökning eller för att man själv har känt en knöl i bröstet. En knöl i armhålan som inte försvinner kan också vara ett tecken på att något är fel. Andra möjliga symtom kan vara förändringar av bröstvårtan eller huden på brösten.

Flytningar från bröstvårtan är inte ovanliga och är som regel inte kopplade till cancer. Om det endast är det ena bröstet som producerar vätska eller om vätskan är blodblandad är risken större att det rör sig om bröstcancer.

Andra möjliga förändringar i bröstet är rodnad/missfärgning av bröstet, förändringar av bröstets fasthet eller osymmetriska rynkor som uppstår. Dessa förändringar beror som regel på andra faktorer som hudsjukdomar, men de kan i sällsynta fall bero på cancer.

Annons
Annons

När ska man söka läkarhjälp?

Bröstcancer utvecklas under flera månader eller år, men när cancersjukdomen upptäcks försöker man behandla den så fort som möjligt. Orsaken är att cancer är svårare att behandla ju längre den har framskridit. Vid följande varningstecken bör man uppsöka läkare:

  • Om man upptäcker en knöl i bröstet.
  • Om man upptäcker en knöl i armhålan eller över nyckelbenet som inte försvinner inom en till två veckor.
  • Ändrad kontur på bröstet.
  • Om man plötsligt får flytningar från bröstet.
  • Om bröstvårtan plötsligt går från att vara utåtriktad till indragen. Indragna bröstvårtor kan vara normalt för somliga.
  • Oregelbundenheter, svullnader och förändringar i huden på brösten. Rodnad och svullnad på bröstet beror oftast på infektion, men bör ändå kontrolleras snarast av en läkare eftersom infektioner också ofta kräver behandling.

Om man är osäker på något av detta bör man kontakta och rådgöra med vårdpersonal. Om man har en förstagradssläkting (mor, syster, dotter) som har utvecklat bröstcancer före 50 års ålder eller äggstocks- eller äggledarcancer kan det betyda att man behöver särskild uppföljning. Bröst- äggstocks- eller äggledarcancer hos en förstagradssläkting till en far, bror eller son är också av betydelse. 

 

Annons
Annons

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.