Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Bröstcancer in situ

En knöl i bröstet är det vanligaste symtomet på bröstcancer, det gäller både fullt utvecklad (invasiv) bröstcancer och så kallad bröstcancer in situ. In situ är ett förstadium till cancer som oftast kan botas. Andra ord som kan används för att beskriva bröstcancer in situ är: cancer som växer på platsen, tidig bröstcancer, in-situ-cancer eller icke-invasiv cancer.


Backlund Magnus foto Gunilla Sonnebring
Publicerad den: 2021-01-11

breast cancer
Annons

Bröstcancer uppstår nästan alltid i körtelgångarna eller i de mjölkproducerande delarna. Uppkomst av bröstcancer, liksom annan cancer, sker i flera steg och under en längre tid. Först när cancercellerna är helt utvecklade har de förmågan att växa invasivt och att börja sprida sig i kroppen. Ibland hittas bröstcancer i ett skede då cellerna bara kan växa lokalt, det kallas för bröstcancer in situ.

Orsaker till bröstcancer

Jämfört med många andra cancerformer vet vi relativt mycket om vad som ökar och minskar risken för just bröstcancer. Flera olika faktorer samspelar, såsom gener, bröstens täthet och hormoner, livsstil, bland annat: övervikt, rökning och alkohol. Risken att drabbas ökar ju äldre man blir. Om man har så kallade täta bröst finns en ökad mängd körtlar och bindväv. Det kan bedömas på en vanlig mammografi-bild och om ökad täthet kvarstår upp i åren innebär det en ökad risk för bröstcancer längre fram.

Annons
Annons

Symtom

Det vanligaste symtomet på bröstcancer är att känna en ny knöl i bröstet. Detta gäller både fullt utvecklad (invasiv) bröstcancer och så kallad bröstcancer in situ. Ett ännu vanligare sätt att upptäcka bröstcancer är genom screeningen. Detta gäller också både invasiv bröstcancer och så bröstcancer in situ.

Diagnostik

Bröstcancer delas in i flera typer, mycket baserat på undersökningar i mikroskop efter provtagning och operation. De två vanligaste är:

  • Duktal cancer är den vanligaste formen av bröstcancer. Den utgår från det lager av celler som klär insidan av körtelgångarna.

  • Lobulär cancer är den näst vanligaste typen av bröstcancer. Den utgår från de mjölkproducerande delarna.

Båda dessa former kan också hittas innan cancern utvecklats fullt ut och fått egenskapen att kunna sprida sig. Då kallas det: 

  • Duktal cancer in situ (DCIS) eller 

  • Lobulär cancer in situ (LCIS)

Det är inte helt ovanligt att det i det som opererats bort i ett bröst har en blandning av invasiva delar och in situ-delar. Då brukar läkarna tänka att det invasiva ”övertrumfar” de icke-invasiva delarna, så behandlingsbeslut styrs av det invasiva som hittats. 

Annons
Annons

Behandling

Vid duktal cancer in situ är operation ofta tillräckligt. Ibland läggs strålbehandling till efteråt. Mer sällan rekommenderas antiöstrogen behandling och i princip aldrig cytostatika. Lobulär cancer in situ behöver oftast inte behandlas alls, men man kan rekommenderas att gå på extra kontroller.

Prognos

Som grupp har svenska bröstcancerpatienter mycket god prognos och vid bröstcancer in situ blir de allra flesta botade. Det är utifrån den kunskapen duktal cancer in situ oftast bara opereras och lobulär cancer in situ oftast inte behöver behandlas alls.

Att få ett cancerbesked

Att få besked om att man har cancer innebär en chock för många, även om reaktionen kan variera stort mellan individer. Det är helt naturligt att bli ledsen, orolig, vilsen och trött. En del tycker det är bra att få diskutera med närstående, andra tycker det är påfrestande att berätta. Tveka dock inte att diskutera med läkare och kurator och annan vårdpersonal och ställ alla frågor du vill få svar på. Vissa tycker det känns bra att få träffa andra i samma situation. Då kan du exempelvis ta kontakt med Bröstcancerförbundet.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Läs mer om bröstcancer


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.