Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Artikel | Bröstcancer

Så upplever bröstcancerpatienter sin vård och behandling

Sedan maj 2021 har Netdoktor samlat in enkätsvar från personer som uppger att de antingen har eller har haft bröstcancer. I oktober 2022 hade cirka 700 personer svarat på frågorna. Enkäten fokuserar till stor del på hur patienterna upplever sin vård och behandling. Svaren kan även ge en fingervisning om hur bra bröstcancervården är på att följa sin skyldigheter.


Publicerad den: 2022-11-03

Annons

I klippet här nedan kan du se några resultat från enkätundersökningen samt lyssna på vilka tankar enkätsvaren väcker hos Susanne Dieroff Hay som är förbundsordförande på Bröstcancerförbundet och Antonios Valachis som är onkolog och docent vid Örebro Universitetssjukhus samt representant för vårdprogramgruppen för bröstcancer.

 

Alla har inte fått en kontaktsjuksköterska

Enkäten visar bland annat att inte alla patienter har en kontaktsjuksköterska som de har kontinuerlig kontakt med och som följer dem genom hela cancervården. 36 procent uppger att de har/haft en kontaktsjuksköterska ”hela tiden”,  26 procent svarar ”delar av tiden” och 16 procent svarar ”aldrig”.

Annons
Annons

– Det ska bara inte hända. Det är under det målet som vi har för cancervården i Sverige, säger Antonios Valachis som är onkolog och docent vid Örebro Universitetssjukhus samt representant för vårdprogramsgruppen för bröstcancer.

Antonios Valachis får medhåll från Bröstcancerförbundets förbundsordförande Susanne Dieroff Hay.

– Kontaktsjuksköterska ska finnas, speciellt inom bröstcancer där man har en lång historia av att verkligen tillgodose det, säger hon och fortsätter:

– Vi har också gjort sådana här enkätundersökningar och det är lite liknande. Av dem som vi frågade vill 8 av 10 vara delaktiga i sin behandling. 4 av 10 ville vara delaktiga, men har inte fått vara det. Och 1 av 4 har upplevt att de inte fått tillräckligt med info angående sin behandling. Så det finns väldigt mycket att göra, säger hon. 

Annons
Annons

Delta i enkäten du med

Netdoktor samlar fortfarande in enkätsvar från personer som har eller har haft bröstcancer. Klicka här för att svara på frågorna!

Webbinarium om bröstcancer och vårdprogrammet

Klippet här ovan är från ett webbinarium som handlade om bröstcancer och nationella vårdprogrammet. Du kan se hela webbinariet här!

Paneldeltagare:

  • Antonios Valachis, onkolog och docent, Örebro Universitetssjukhus samt representant för vårdprogramgruppen för bröstcancer
  • Susanne Dieroff Hay, förbundsordförande på Bröstcancerförbundet
  • Mats Halldin, moderator, läkare och medicinsk chef på Netdoktor.

Webbinariet anordnades av Netdoktor med stöd av:

Se också:

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.