Önskan om second opinion kan bli vanligare med precisionsmedicin
Framtidens cancerbehandling väntas bli allt mer individbaserad med skräddarsydda behandlingar för varje enskild patient. Då kommer också önskan om att få en second opinion, så kallad ny medicinsk bedömning, bli mer vanligt. Det tror i alla fall Susanne Dieroff Hay, förbundsordförande på Bröstcancerförbundet och onkologen Antonios Valachis.
Om man har en livshotande eller särskilt allvarlig sjukdom eller skada, har man möjlighet att få en ny medicinsk bedömning. Det kan exempelvis handla om bedömningen av vilken typ av behandling som föreslagits.
En ny medicinsk bedömning innebär att man blir undersökt av en ny läkare. För att få en ny medicinsk bedömning kan man vända sig till sin läkare eller kontaktsjuksköterska, hen ordnar sedan med remiss till en annan läkare. Man kan själv välja vilken klinik eller läkare man vill remitteras till, både inom eller utanför den region där man är skriven.
”Behöver inte betyda att man är missnöjd”
– Som jag ser det så behöver det inte betyda att man är missnöjd med den behandling som har föreslagits, utan man vill helt enkelt se vilka andra möjligheter som finns för den diagnosen man har, säger Susanne Dieroff Hay som är förbundsordförande på Bröstcancerförbundet.
Susanne Dieroff Hay tror att det kommer bli vanligare att patienter ber om en ny medicinsk bedömning i takt med att precisionsmedicin blir allt vanligare.
– Därför att det finns väldigt många fler parametrar att ta hänsyn till, på det sättet tror jag att det kommer bli vanligare och vanligare, säger hon.
Främst kommer behovet bli större hos dem med avgörande genetiska faktorer och hos personer med spridd bröstcancer, tror Susanne Dieroff Hay
Inte ovanligt att be om en ny medicinsk bedömning
Att få en förfrågan om en ny medicinsk bedömning som läkare är inget ovanligt, menar Antonios Valachis, onkolog och docent vid Örebro Universitetssjukhus samt representant för vårdprogramgruppen för bröstcancer.
– Det här görs redan idag. Vi både skickar och får remisser för att göra second opinions, en ny medicinsk bedömning. Och jag förväntar mig att det kommer bli flera i framtiden, precis som Susanne säger.
Lär dig mer om dina möjligheter som patient
Hos oss på Netdoktor kan du gå en kostnadsfri utbildning om patientlagen, där du får lära dig mer om vilka skyldigheter vården har gentemot dig samt vilka möjligheter du har som patient. Gå utbildningen här!
I utbildningen kan du bland annat läsa om vilken information vården är skyldig att ge dig, vad en fast vårdkontakt eller fast läkarkontakt är samt hur länge du ska behöva vänta på att få vård.
Webbinarium om bröstcancer och vårdprogrammet
Klippet här ovan är från ett webbinarium som handlade om bröstcancer och nationella vårdprogrammet. Du kan se hela webbinariet här!
Paneldeltagare:
- Antonios Valachis, onkolog och docent, Örebro Universitetssjukhus samt representant för vårdprogramgruppen för bröstcancer
- Susanne Dieroff Hay, förbundsordförande på Bröstcancerförbundet
- Mats Halldin, moderator, läkare och medicinsk chef på Netdoktor.
Webbinariet anordnades av Netdoktor med stöd av:
Kommentera denna artikel
Min strålning misslyckades 2015 på grund att det fanns enormt mycke serum som tappade samma dag som strålningen började. Fick ett mycket otrevligt svar när jag ville vänta någon vecka. Ska dukades här strålningen eller ska du döö
Inga har kommenterat på denna sida ännu