Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Barn

Sex vanliga barnsjukdomar

De sex vanligaste barnsjukdomarna är idag vattkoppor, kikhosta, röda hund, tredagarsfeber, hand-fot-mun-sjukdom och scharlakansfeber.


Uppdaterad den: 2015-08-03
Författare: Göran Günther, överläkare, specialist infektionssjukdomar, Akademiska sjukhuset, Uppsala

Annons

Vattkoppor

Symtom på vattkoppor: Kliande, röda blåsor över hela kroppen.

Behandling: Endast symtomlindrande. En dusch kan lindra klådan, men bad i badkar bör undvikas eftersom detta kan sprida smittan.

Hur smittar vattkoppor: Sjukdomen smittar redan innan den visar sig och kan fortsätta smitta tills den sista blåsan har torkat in och skorpan har fallit av. Barnen bör hållas hemma tills alla skorpor har fallit av och såren inte längre vätskar sig. Inkubationstiden är upp till två veckor. 

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Mer om vattkoppor » 

Kikhosta

Symtom på kikhosta:Ger långvariga hostanfall som följs av en kippande andning. Kan även leda till kräkningar. Hostanfallen kommer oftast nattetid.

Behandling: Endast symtomlindrande. Frisk luft är viktigt och små, täta mål mat är bättre än få stora på grund av risken för kräkningar.

Smittorisk: Smittar särskilt den första veckan då patienten fortfarande är förkyld. Smittan minskar sedan de kommande fem till sju veckorna. Man bör undvika all kontakt med barn under ett år. Inkubationstiden är 10-14 dagar.

Mer om kikhosta »

Rabatter för dig som blir prenumerant på Netdoktors nyhetsbrev: Just nu 20% rabatt på värmedynan Heather. Läs mer och ta del av erbjudandet här »

Röda hund

Symtom på röda hund: Röda prickar på kinderna som ofta smälter ihop. Kan förekomma både på kinder, näsa, armar, lår och rumpa. Kan hålla på i upp till två veckor, ger sällan feber. Drabbar särskilt barn från fyra till tolv år.

Behandling: Ingen, den går över av sig själv.

Smittorisk: Gravida bör undvika att komma i kontakt med barn som har röda hund eftersom sjukdomen kan framkalla en oönskad abort och fosterskador i tidig graviditet. Kontakta läkare om du är gravid och ditt barn har drabbats av röda hund. Inkubationstiden är ett par veckor. Röda hund är idag ovanligt genom ett effektivt vaccin.

Mer om röda hund »

Annons
Annons

Tredagarsfeber

Symtom på tredagarsfeber: Hög feber i tre dagar och därefter ljusröda utslag över hela kroppen när febern försvinner. Drabbar oftast barn under tre år.

Behandling: Klä av barnet, så att det inte blir för varmt, och kom ihåg att ge det mycket vätska, så att det inte får vätskebrist eller till och med blir uttorkat och kanske måste läggas in på sjukhus.

Smittorisk: Hela sjukdomsperioden och två till tre dagar efter. Undvik kontakt med andra barn under tre års ålder under denna period. Inkubationstiden är 10-15 dagar.

Mer om tredagarsfeber »

Scharlakansfeber

Symtom på scharlakansfeber: Orsakas av streptokocker grupp A. Drabbar barn i 3 till 8 års ålder. Måttlig till medelhög feber, ont i halsen och utslag som ofta finns i armhålorna eller i ljumsken. Huden kan ibland fjälla och det förekommer att barnet har sträv tunga med ljusröda prickar.

Behandling: Antibiotika i form av penicillintabletter ges i 10 dagar. Det är viktigt att man håller barnet hemma och undviker kontakt med andra barn.

Smittorisk: De första dagarna, men efter tre dagars behandling med antibiotika är smittorisken i stort sett obefintlig. Inkubationstiden är tre till åtta dagar.

Mer om scharlakansfeber »

Hand-fot-mun-sjukdom

Symtom: Många små blåsor, särskilt i munnen, på fötter och på händer. Orsakas av virus. Kan ge måttlig feber i några dagar.

Behandling: Som vid alla febersjukdomar är det viktigt att barnet får i sig mycket vätska. Det kan också vara en fördel att mosa maten så att den blir lättare att äta när barnet har ont i munnen av blåsorna.

Smittorisk: Sjukdomen smittar så länge det finns blåsor. Inkubationstiden är två till tre dagar.

Annons
Annons

Annons