Fakta | Allergi

Vad är allergi?


Uppdaterad den: 2012-12-07
Publicerad av: Mats Halldin, ST-läkare allmänmedicin och med. dr., medicinsk chef, Netdoktor

Annons
Djur kan vara en källa till allergi

Allergi är ett tillstånd som beror på ett överaktivt immunsystem. Det vill säga att immunsystemet reagerar onormalt eller för starkt på ett stimulus. Ett sådant stimulus kan vara ämnen i mat, i luften, mediciner eller ämnen som kommer i kontakt med hud eller slemhinnor. Allergiska reaktioner uppstår till följd av en feltolkning från kroppens eget immunsystem.

Normalt är immunsystemet utformat för att bilda något som kallas antikroppar, som ska skydda oss mot mikroorganismer. Hos allergiska personer kan sådana antikroppar gå till angrepp mot ofarliga ämnen som kallas allergener. Friska personer bildar inte antikroppar mot allergenerna, åtminstone inte så mycket att personen märker av det.

Symtom

Allergi kan yttra sig på olika sätt beroende på vad man är allergisk mot. De flesta känner till pollenallergi, med täppt, rinnande näsa, klåda i ögonen och nysningar. Det är en allergiform som beror på pollen som vi andas in. I sådana fall kan pollenet vara ett allergen som leder till att vi får en lokal immunreaktion i luftvägarna.

Annons
Annons

Andra kan vara allergiska mot olika typer av mat. De kan få symtom från magen och tarmarna. De kan även få reaktioner från andra områden i kroppen, men då beror det på att allergenet har tagits upp till blodet och sedan ger symtom på andra ställen. Exempel på sådana symtom kan vara huvudvärk, hudutslag, astma eller anafylaxi.

Diagnos

I allmänhet ska man misstänka allergi om man får symtom av ämnen som de flesta inte får besvär av.

Misstänker man allergi bör man ta kontakt med sin läkare. Om allergi verkar sannolikt kan du få genomgå ett hudtest, pricktest. Vid ett pricktest sätter man droppar på huden av olika ämnen som du kan vara allergisk mot. Sedan trycker man lätt med en nål in i huden genom droppen. Är patienten allergisk ser man efter en stund att huden svullnar lätt och blir röd. Det kliar också. Svullnadens storlek säger något om hur allergisk du eventuellt är. Om det inte blir någon reaktion tyder det på att man inte är allergisk.

Annons
Annons

Man kan inte göra ett sådant test för alla allergityper. Några allergisjukdomar kräver flera prover och mer komplicerade analyser för att fastställa diagnosen.

Behandling

Den bästa behandlingen av allergi är att undvika det man är allergisk mot. För vissa allergiformer kan det medföra stora förändringar i livsstil, arbete och matvanor. Det finns även läkemedel som kan lindra besvären. Mest använda är antihistaminer och kortisoner. Det finns även andra läkemedel, men de används bara för särskilda typer av allergi. Läkemedlen kan inte bota allergin. Läkemedlen kan bara lindra besvären, medan grundsjukdomen alltid finns kvar. Vissa som har allergi som barn upplever att de får mindre besvär av allergin när de blir äldre.