Fakta | Matallergi

Allergi mot nötter, mandel och fröer


Uppdaterad den: 2013-04-17
Publicerad av: Mats Halldin, ST-läkare allmänmedicin och med. dr., medicinsk chef, Netdoktor

Annons

I princip går det att reagera på alla sorters nötter och fröer, och reaktionerna är oftast allergiska. De typer av nötter och fröer som rapporteras ge allergiska reaktioner är hasselnötter, cashewnötter, paranötter, pekannötter, mandel, pistagenötter, sesamfrön, solrosfrön och vallmofrön. Jordnöten är en baljväxt, se informationstexten om grönsaker och baljväxter.

Nötter och korsreaktioner

Viktiga orsaker till kraftiga allergiska reaktioner är hasselnötter, paranötter och valnötter, och dessutom jordnötter. Under julen äter vi som mest paranötter och valnötter – två nötsorter som är kända för att ge kraftiga allergireaktioner. I Sverige är hasselnötsallergi ofta ett resultat av korsallergi där patienten först utvecklat allergi mot björkpollen och till följd av det blivit allergisk mot hasselnötter. Reaktionen mot hasselnöt är då ofta inte så kraftig. Symtom kommer framförallt i läppar och mun. Detta kallas ”det orala allergisyndromet”. Ibland, framför allt när det inte rör sig om korsallergi, är reaktionen mot nötter dock kraftigare med symtom från både hud och lungor, och hasselnötsallergin måste definitivt tas på allvar.

För att testa om det föreligger allergi används blodprover och hudtester. Vid blodprovstestning mäts mängden antikroppar i blodet mot ett bestämt allergen. Detta kallas allergenspecifik IgE-testning. Sådana IgE-tester är ofta svåra att tolka på grund av korsallergier. Med nya metoder mäts de enskilda komponenterna i allergenen, då finns en viss möjlighet att skilja mellan personer med risk för allvarliga symtom och personer med lindriga eller inga symtom vid intag av hasselnöt eller jordnötter.

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område
Annons
Annons

Bröd och spannmålsblandningar

Bröd och bakverk som köps över disk på bagerier, kaféer och restauranger har ofta ingen märkning. Var därför uppmärksam på att varorna kan innehålla olika typer av nötter eller fröer. Många typer av flingblandningar/müslisorter och müsliknäckebröd innehåller nötter och jordnötter.

Choklad

Choklad kan innehålla krossade eller hela nötter. Det är viktigt att noga läsa innehållsdeklarationen på all choklad.