Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Matallergi

Allergi mot nötter och fröer

Symtom vid intag av nötter eller fröer beror ofta på en äkta allergi mot nötterna eller en korsallergi. Det är vanligt att personer med pollenallergi reagerar på hasselnötter och valnötter. En sådan reaktion är dock vanligen helt ofarlig.


Uppdaterad den: 2022-03-03

Annons

Överkänslighet mot nötter

Vissa överkänslighetsreaktioner mot födoämnen beror på att immunförsvaret reagerar medan det inte bör reagera och man talar då om födoämnesallergi. Om symtomen inte beror på reaktioner i immunsystemet talar man istället om icke-allergisk födoämnesöverkänslighet. Det kallas också för intolerans och ett exempel är laktosintolerans. 

För att ställa diagnosen nötallergi ska det förekomma symtom vid intag av nöten. Förutom det kan man använda blodprover för att se om det finns specifika antikroppar mot den typ av nöten man har reagerat på. Detta kallas allergenspecifik IgE-testning. 

Vid överkänslighet mot nötter handlar om en födoämnesallergi eller en korsallergi och det kan i vissa fall uppstå farliga allergiska reaktioner. I princip går det att reagera på alla sorters nötter och fröer, men vissa nötter och fröer ger allergi oftare än andra. Vanliga typer av nötter och fröer som rapporteras ge allergiska reaktioner är hasselnötter, cashewnötter, paranötter, pekannötter, mandel, pistagenötter, makadamianötter, sesamfrön, och senapsfrön.

Trots att ordet jordnöt antyder att jordnöt är en typ av nöt så är jordnöt i själva verket en baljväxt och tillhör därmed gruppen grönsaker och baljväxter. Det finns dock en betydande andel patienter som har såväl jordnötsallergi som nötallergi. 

Annons
Annons

Undvika nötter

Vid en konstaterad nötallergi med risk för allvarliga allergiska reaktioner är det viktigt att undvika att få den nöten i sig. Bröd och bakverk som köps över disk på bagerier, kaféer och restauranger har ofta ingen märkning. Var därför uppmärksam på att varorna kan innehålla olika typer av nötter eller fröer.

Många typer av flingblandningar/müslisorter och müsliknäckebröd innehåller nötter och jordnötter. Choklad kan innehålla krossade eller hela nötter. Det är viktigt att noga läsa innehållsdeklarationen på all choklad. Oljor gjorda på nötter eller frön kan man ofta äta, men kallpressade oljor kan innehålla nötprotein och kan därmed utlösa allergiska reaktioner.

Nötter och korsreaktioner

Vid allergier har kroppen utvecklat en överkänslighet mot ämnen som leder till symtom, vilket beror på en överaktivitet i immunsystemet. Ibland har immunsystemet svårt att hålla isär de olika ämnen som omger oss, vilket kan leda till korsallergi. Det innebär att man reagerar mot andra ämnen än man från början var allergisk mot. Detta beror på att de olika ämnena innehåller proteiner (allergener) som är mycket lika varandra.

Det är vanligt att personer med allergi mot björkpollen, hasselpollen eller alpollen får symtom vid intag av hasselnötter och valnötter genom korsallergi. Reaktionen mot nöten är då lindrig med klåda i munnen och läppar. Det kan även förekomma vid intag av mandel, råa äpplen, persika, körsbär, råa morötter och rå potatis. Det kallas för oralt allergisyndrom och det är i regel ett ofarligt tillstånd. Om man hettar upp födoämnen minskar eller försvinner reaktionen i regel. Det kan dock förekomma en äkta allergi mot nötter och med hjälp av blodprover kan man skilja mellan dessa tillstånd. 

Det finns andra korsallergier som kan ge allvarligare symtom:

  • Vid allergi mot mandel kan man få en kraftig allergisk reaktion vid intag av aprikoskärnor, som kan finnas i till exempel bakmassa. 
  • Vid allergi mot pistaschnötter eller cashewnötter kan man få en kraftig allergisk reaktion vid intag av rosépeppar eller mango. Är man allergisk mot en av nötterna är risken stor för en korsallergi med den andra nöten.
  • Pekannötter och valnötter är nära besläktade och vid allvarligare allergi mot en av nötterna bör man undvika båda nötterna.
Annons
Annons

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons