Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Allergi

Supersnabbt allergitest snart här


D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2011-01-19

Annons

Så kallade pricktester för att leta efter allergier kan snart vara ett minne blott. Forskare på KTH i Stockholm arbetar med att ta fram en utrustning för supersnabba allergitester. Med hjälp av ett vanligt blodprov ska inom några minuter hundratals allergier kunna identifieras, skriver Vetenskapsradion.

– När vi gör ett pricktest så gör vi det på underarmen och då börjar jag med att rita och sen droppa på olika ämnen, säger barnsjuksköterskan Gunilla Larsson på Samariterhemmets barnmottagning i Uppsala.

Dagligen görs flera så kallade pricktester på barn för att fastställa olika allergier. För exakttestsvar krävs att ett blodprov skickas på analys som tar flera dagar.
Professor Wouter van der Wijngaart på Kungliga Tekniska Högskolan hoppas att om ett par år kunna skapa ett allergitest som bara tar några minuter.

– Vad vi försöker göra är att bygga ett chip som inom några minuter kan tala om vilken allergi ett barn har och hur allergiskt barnet är, säger han.

Han hoppas på en prototyp inom ett år och inom två år ska de ha en prototyp som fungerar på riktigt och kan påvisa allergier.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.