Nyhet | Allergi

Piller kan ersätta sprutor mot allergier

Annons

En ny stor studie om pollen- och luftvägsallergi hos barn inleds nu för att se om piller eventuellt kan ersätta sprutvaccination.&nbspVaccination med piller skulle innebära att fler barn kan vaccineras och förhoppningsvis skulle det kunna förhindra att barn senare i livet utvecklar astma.
– Om det visar sig att barn med lite mindre besvär som senare kanske kommer att utveckla besvär kan ha nytta av denna behandling så kan man ju tidigare gå in med behandling och på så sätt undvika en försämring i deras allergisjukdom, säger Hampus Kiotseridis, barnläkare på Skånes Universitetssjukhus i Malmö.&nbsp&nbsp

Studien kommer att inledas samtidigt i flera europeiska länder och nio sjukhus i Sverige deltar. I dag lider omkring 200 000 barn av gräspollenallergi&nbspmen det är endast de med de svåraste symtomen som erbjuds sprutvaccination.
– Barn med pollenallergi har mycket besvär från framför allt näsa och ögon, men också vet man att de är påverkade i sina lungor och många utvecklar så småningom också astma.

Annons
Annons

Tanken med den europeiska studien är att undersöka om pillervaccination kan stoppa den sjukdomsutveckling som läkarna kallar den allergiska marschen. Hampus Kiotseridis menar att pillret är effektivt och säkert, men påpekar samtidigt att man ännu inte vet så mycket om långtidseffekten. Men pillret har många fördelar jämfört med sprutor.
– Det är säkrare behandling med mindre risk för allvarliga biverkningar, dessutom är det ju betydligt enklare eftersom man kan göra detta hemma, säger Hampus Kiotseridis, barnläkare på Skånes Universitetssjukhus i Malmö.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons