Fakta | Matallergi

Hur behandlas celiaki?

Det kan vara svårt att helt undvika gluten, men det är den enda effektiva behandlingen av celiaki.

Uppdaterad den: 2013-01-10
Publicerad av: Mats Halldin, ST-läkare i allmänmedicin och medicine doktor, medicinsk chef, Netdoktor

Annons

Celiaki

Den enda behandlingen av celiaki som ger varaktig effekt är helt glutenfri kost. När gluten, som utlöser sjukdomen, utesluts läker tunntarmens slemhinna fullständigt. Så länge du är noga med kosten kommer du inte att få något återfall av sjukdomen. Några människor med celiaki kan emellertid ha ihållande problem som bör hanteras av läkare med specialkunskaper om tillståndet.

Om du har fått bristtillstånd på grund av sjukdomen, kanske du behöver tillskott av vitaminer eller mineraler. Många med celiaki bör inledningsvis få extra tillskott av järn, folsyra och de fettlösliga vitaminerna A och D, när brist på dessa näringsämnen påvisas.

När tunntarmens slemhinna är inflammerad på grund av celiaki, försämras kroppens förmåga att ta upp näringsämnen, bland annat mjölksocker (laktos). Detta gör att mjölksocker fortsätter genom tarmsystemet ned till tjocktarmen utan att absorberas. När mjölksocker – och andra sockerarter – kommer ned till tjocktarmen, blir detta näring för bakterier som normalt finns i tjocktarmen. Dessa bakterier får då mycket mer näring än normalt och därför ökar produktionen av tarmgas. Dessutom kan man få diarré och magsmärtor. Många människor med celiaki upplever symtomlindring om de slutar med mjölk under några månader till dess att tunntarmens slemhinna har läkt och fungerar normalt igen. När du ska börja med mjölk igen, är det bra att starta lite försiktigt – öka med ett halvt glas om dagen. Det tar lite tid för kroppen att vänja sig vid att ta upp mjölksocker.

Annons
Annons

Hur gör jag för att hålla en glutenfri kost?

Vissa människor med celiaki får kraftiga symtom efter att ha fått i sig endast små mängder gluten. Andra kan äta gluten utan att märka något obehag. Oavsett vilket skadas tunntarmens slemhinna och tarmluddet. Det är därför mycket viktigt att du inte äter mat som innehåller gluten.

Det är svårt att helt undvika gluten eftersom ämnet finns i många vanliga matvaror. Du måste därför noga sätta dig in i vilka matvaror som innehåller gluten och vilken mat som är säker.

Gluten är ett protein som finns i en rad sädesslag. Vete, korn och råg innehåller mycket gluten. Havre innehåller ett protein som liknar gluten, men som de flesta med celiaki kan äta utan att det ger några tecken på inflammation. Vanlig havre innehåller ofta spår av gluten från andra mjölsorter – föroreningar på grund av produktion i samma lokaler – och bör därför undvikas. Välj havre som är märkt glutenfritt.

Annons
Annons

Utöver spannmål och spannmålsprodukter kan det finnas rester av gluten i en rad andra matvaror. Detta gäller bland annat vissa mejeriprodukter, till exempel glass, ost och yoghurt. Det kan också finnas gluten i choklad, godis och kakao. En rad middagsrätter, som pizza, korv, soppor, såser och spagetti, innehåller ofta gluten. Det kan också finnas gluten i bland annat ketchup, senap, tomatpuré, jordnötssmör och salladsdressingar. En rad andra matvaror innehåller också gluten.

Glutenmärkning av matvaror

Det finns en internationell standard för användning av beteckningen "glutenfri" som gäller också i Sverige. Enligt standarden kan en produkt märkas ''glutenfri'' om ett av följande villkor är uppfyllt: Produkten innehåller spannmål som naturligt innehåller gluten men där innehållet av protein har reducerats till max. 0,3 g protein per 100 g torrsubstans. Gluteninnehållande ingredienser som normalt förekommer i produkten har ersatts med andra ingredienser, som inte innehåller gluten.

Standarden är under revidering och i nästa version kommer kravet på restinnehåll av gluten i produkter baserade på glutenhaltiga spannmål –till exempel vetestärkelse – att bli strängare. Man kommer att införa två nivåer av "glutenfri" så att det finns en särskild produktgrupp för dem som är mest känsliga för gluten. Dessa måste idag välja produkter som är märkta "naturligt fri från gluten". Sådana matvaror innehåller bara spannmål som är naturligt glutenfria, till exempel ris, majs eller hirs.

Bröd och spannmålsblandningar

Glutenfria mjölblandningar varierar i smak och sammansättning. Problemet med dessa består i att få degen att hålla ihop. Gluten fungerar som ett bindeprotein i jäst bröd och ger degen bra bakegenskaper.

Exempel på mjöltyper som är naturligt fria från gluten är majsmjöl, rismjöl, bovetemjöl, sojamjöl, potatismjöl, johannesbrödkärnmjöl. En del andra spannmålsprodukter är också glutenfria, bland annat hirs, ren havre, sockerråfiber, linfrö, potatisfiber, fiberhusk, sesamfrö, solrosfrö, vallmofrö, tapioka, quinoa, arrowrot, sagogryn och polentagryn.

Glutenfria mjölblandningar finns i livsmedelsbutiker och hälsokostaffärer. Om urvalet av glutenfria varor är dåligt där du bor, kan du beställa varor direkt från en importör.

På vissa bagerier kan man beställa glutenfritt bröd. Det finns glutenfritt knäckebröd, både med och utan mjölk. Av frukostblandningar kan puffat ris, cornflakes eller särskilda glutenfria müslisorter användas.

Hel- och halvfabrikat/färdigmat

Matvaran innehåller gluten om någon av följande ingredienser finns med i innehållsdeklarationen (alfabetisk ordning): Dinkel, durumvete, gluten, grahamsmjöl, havregryn, havremjöl, kli, korn, makaroner, mannagryn, nudlar, pasta, råg, skorpmjöl, spagetti, spelt, triticale, vete.

En del måste också undvika vetestärkelse därför att den kan innehålla spår av gluten. Vetestärkelse kan anges som endast "stärkelse". "Ströbröd" kan innehålla gluten. Om proteinkällan inte har uppgivits, kan "vegetabiliskt protein" innehålla gluten.

Att äta borta

Vetemjöl ingår i många produkter och maträtter. Det bästa är att undvika sammansatta produkter/rätter och hellre välja råvaror. Var särskilt uppmärksam när du eller ditt barn ska äta ute – på kafé, restaurang eller liknande – eller äta mat som inte är märkt. Fråga om matstället lagar den glutenfria maten med redskap som bara används till glutenfri mat. En vanlig källa till gluten är frityrolja. En del restauranger friterar veteinnehållande paneringar i samma olja som exempelvis pommes frites.

Tänk på att ta med eget bröd, om du ska gå bort och inte vet att det finns glutenfritt alternativ. Vid resor och långvariga besök måste du också tänka på möjligheten att förvara (frysta) medhavda matvaror.

Näringsmässiga konsekvenser

Vid rätt sammansatt glutenfri kost som innehåller glutenfritt bröd, går det att få ett vitamininnehåll som är tillfredsställande. Fiberintaget kan bli för lågt. Detta kan ökas med mer frukt och grönsaker.

Det är inte ovanligt att man har lågt järnvärde när man får diagnosen celiaki. Behovet av tillskott av järn och kanske andra mineraler måste bedömas av läkare och dietist.

Innehållsdeklaration för kost utan gluten

Kom ihåg att läsa innehållsdeklarationen varje gång du köper en matvara. Skaffa information om innehållet i matvaror som saknar innehållsdeklaration.

Här är några exempel på mat du som du bör undvika och vad du kan äta istället.

Undvik

Välj istället

Dryck: Öl Dryck: Alla andra typer av dryck går bra
Gröt: Vete, havre, korn, råg, skorpmjöl och spannmålsblandningar Gröt: Ris-, majs-, bovete-, quinoa- eller hirsgröt
Bröd: Vanligt bröd
Knäckebröd
Tunnbröd, limpor
Bröd: Glutenfritt bröd
Glutenfritt knäckebröd
Spannmålsblandning: Müsli Spannmålsblandning: Glutenfri müsli, cornflakes, puffat ris
Matfett: Matfett: Alla sorter kan användas
Pålägg: Leverpastej Pålägg: Leverpastej utan vetemjöl
Middag: Panerade produkter av kött och fisk
Sammansatta produkter/rätter av kött och fisk med vetemjöl
Spagetti, makaroner
Pizza, pannkakor
Redda såser och soppor
Middag: Kött och fisk i "ren" form
Sammansatta produkter/rätter av kött och fisk med maizena, potatismjöl eller glutenfritt mjöl
Glutenfri spagetti, glutenfria makaroner
Glutenfri pizza, glutenfria pannkakor
Såser och soppor redda med maizena, potatismjöl eller glutenfritt mjöl
Dessert och annat: Kakor, våfflor, bullar
Glassrån
Müsli-yoghurt
Kex
Kexchoklad
Lakrits med vetemjöl
Konfekt som innehåller gluten
Dessert och annat: Bakverk av glutenfritt mjöl
Glass utan rån eller med glutenfria rån
Yoghurt utan müsli
Riskex och andra glutenfria kex
Mjölkchoklad och annan choklad utan kex
Lakrits utan vetemjöl

Kan celiaki behandlas med läkemedel?

Det finns inget läkemedel som kan bota celiaki. Det finns inte heller några läkemedel som gör att du kan äta gluten utan att tarmluddet skadas. Glutenfri kost är alltså det enda sättet att hålla dig frisk.

För vissa kan det vara nödvändigt att använda kosttillskott, särskilt den första tiden efter att sjukdomen har påvisats. Järnbrist är vanligt och järntillskott i små mängder är ofta bra under de första månaderna. Du ska emellertid inte använda järntilslkott under långa perioder utan att blodprover visar att du har järnbrist.

Tillskott av fettlösliga vitaminer, särskilt A- och D-vitamin, rekommenderas ofta den första tiden.


Annons
Annons
Annons
Annons
Annons