Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Matallergi

Behandling av celiaki

Glutenfri kost är den enda effektiva behandlingen av celiaki


Uppdaterad den: 2019-07-21

Annons

Celiaki

Den enda behandlingen av celiaki som ger varaktig effekt är helt glutenfri kost. När gluten, som utlöser sjukdomen, utesluts läker tunntarmens slemhinna i regel fullständigt och försvinner den förhöjda risken för utveckling av komplikationer i tarmen. Några människor med celiaki kan emellertid ha ihållande problem som bör hanteras av läkare med specialkunskaper om tillståndet.

Annons
Annons

Start av behandlingen

Om du har fått bristtillstånd på grund av sjukdomen, behöver man oftast tillskott av vitaminer. Många med celiaki bör inledningsvis få extra tillskott av järn, folsyra och vitamin B12.

När tunntarmens slemhinna är inflammerad på grund av celiaki, försämras kroppens förmåga att ta upp näringsämnen, bland annat mjölksocker (laktos). Det kallas för laktosintolerans och den här formen av laktosintolerans och kallas för sekundär laktosintolerans eftersom den beror på celiaki. Många människor med celiaki upplever symtomlindring om de slutar med mjölk under några månader till dess att tunntarmens slemhinna har läkt och fungerar normalt igen. 

Glutenfri kost 

Vissa människor med celiaki får tydliga symtom efter att ha fått i sig endast små mängder gluten. Andra kan äta gluten utan att märka något obehag. Oavsett vilket skadas tunntarmens slemhinna och tarmluddet. Det är därför mycket viktigt att du inte äter mat som innehåller gluten: en glutenfri kost.

Det är svårt att helt undvika gluten eftersom ämnet finns i många vanliga matvaror. Man måste därför noga sätta dig in i vilka matvaror som innehåller gluten och vilken mat som är säker.

Gluten är ett protein som finns i en rad sädesslag. Vete, korn och råg innehåller mycket gluten. Havre innehåller innehåller inte gluten, men vanlig havre innehåller ofta spår av gluten från andra mjölsorter – föroreningar på grund av produktion i samma lokaler – och därför undvikas om den inte är märkt som glutenfri.

Annons
Annons

Kan celiaki behandlas med läkemedel?

Det finns inget läkemedel som kan bota celiaki. Det finns inte heller några läkemedel som gör att man kan äta gluten utan att tarmluddet skadas. Glutenfri kost är alltså det enda sättet att hålla sig frisk.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.