Fakta | Matallergi

Vad är orsakerna till celiaki?

Arv och miljöfaktorer har betydelse för utvecklingen av celiaki (glutenintolerans), men orsaken till sjukdomen är ännu bara delvis kartlagd.

Uppdaterad den: 2013-01-10
Publicerad av: Mats Halldin, ST-läkare i allmänmedicin och medicine doktor, medicinsk chef, Netdoktor

Annons

Vad händer i tarmen vid celiaki?

Normal slemhinna till vänster

Celiaki är en sjukdom som drabbar den övre delen av tunntarmen. Tillståndet beror på att kroppens immunförsvar framkallar en inflammation i tarmslemhinnan som bryter ned och förstör det så kallade tarmluddet.

Tarmluddets funktion är att ta upp näringsämnen från maten, och vid celiaki kan därför upptaget av enskilda näringsämnen försämras. Detta gäller bland annat fettämnen och fettlösliga vitaminer, kalcium, järn och vitaminerna folsyra och B12.

Orsaken till immunsystemets angrepp är bara delvis klarlagd men faktorer som arv och miljö har betydelse (se nedan). Några börjar reagera som barn, andra först i vuxen ålder. Det visar sig att cirka 10 % av celiakipatienterna har nära släktingar som också har sjukdomen. I 70–80 % av fallen av celiaki hos enäggstvillingar är båda drabbade. Forskarna tror att det är en kombination av flera gener som predisponerar för celiaki, bland annat gener som kodar för vävnadstyperna HLA-DQ2 och HLA-DQ8. De allra flesta i befolkningen med vävnadstyperna HLA-DQ2 eller -DQ8 har emellertid inte celiaki. HLA-DQ2 eller -DQ8 påvisas i ett enkelt blodprov. Kanske spelar infektioner med okända bakterier eller virus en viktig roll för att utlösa sjukdomen.

Annons
Annons

Det ser ut finnas ett samband mellan celiaki och andra sjukdomar. Tillståndet är vanligare hos personer som samtidigt har diabetes typ 1, artros, vissa sjukdomar i sköldkörteln, inflammatoriska tarmsjukdomar (ulcerös kolit och Crohns sjukdom), Downs syndrom och hudsjukdomen dermatitis herpetiformis.

Det man emellertid är säker på är att immunsystemet av ett eller annat skäl reagerar på ett onormalt sätt hos människor med celiaki. Det är när tarmslemhinnan kommer i kontakt med gluten, ett ämne som finns i en rad matvaror, som tarmskadan sker. Om människor med celiaki undviker att äta gluten, blir tarmluddet normalt igen.

I vilka matvaror finns gluten?

Gluten är ett protein som finns i en rad sädesslag. Vete, korn och råg innehåller mycket gluten. Andra matvaror kan innehålla rester av sådana spannmål från tillverkningen.

Annons
Annons

Utöver spannmål och spannmålsprodukter kan det finnas rester av gluten i en rad andra matvaror. Detta gäller bland annat vissa mejeriprodukter, till exempel glass, ost och yoghurt. Det kan också finnas gluten i choklad, godis och kakao. En rad middagsrätter, som pizza, korv, soppor, såser och spagetti, innehåller ofta gluten. Vidare kan det finnas gluten i bland annat ketchup, senap, tomatpuré. jordnötssmör och salladsdressingar. En rad andra matvaror innehåller också gluten.


Annons
Annons
Annons
Annons
Annons