Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Matallergi

Vad är orsakerna till celiaki?

Arv och miljöfaktorer har betydelse för utvecklingen av celiaki men orsaken till sjukdomen är ännu bara delvis kartlagd.


Uppdaterad den: 2019-07-18

Annons

Vad händer i tarmen vid celiaki?

Normal slemhinna till vänster med tarmludd. Till höger syns hur tarmluddet har försvunnit.

Celiaki är en sjukdom som drabbar den övre delen av tunntarmen. Tillståndet beror på att kroppens immunförsvar framkallar en inflammation i tarmslemhinnan som bryter ned och förstör det så kallade tarmluddet. Reaktionen uppstår när ämnen som uppstår vid nedbrytning av proteinet gluten binder till kroppsegna ämnen. Hos vissa individer aktiveras då immunförsvaret, som börjar reagera mot kroppsegna ämnen. Det kallas därför också för en autoimmun sjukdom.

Tarmluddet gör att tarmens yta blir många gånger större, vilket gör att näringsämnen från maten tas upp bättre. Om tarmluddet förstörs, som vid celiaki, kan därför upptaget av näringsämnen försämras. Detta gäller framför allt ämnen som tas upp i den delen av tunntarmen som järn, folsyra och vitamin B12. Antikropparna riktade mot kroppens egna celler kan också påverka huden och leda till hudsjukdomen dermatitis herpetiformis.

Orsaken till immunsystemets angrepp är bara delvis klarlagd men faktorer som arv och miljö tros ha betydelse. Hos vissa börjar reaktionen som medan det hos andra börjar först i vuxen ålder. Det visar sig att cirka 10 % av celiakipatienterna har nära släktingar som också har sjukdomen. I 70–80 % av fallen av celiaki hos enäggstvillingar är båda drabbade. Forskarna tror att det är en kombination av flera gener som predisponerar för celiaki, bland annat gener som kodar för vävnadstyperna HLA-DQ2 och HLA-DQ8. Individer utan celiaki kan också ha de här vävnadstyperna, men i princip alla med celiaki har HLA-DQ2 eller HLA-DQ8. Har man inte en av de här vävnadstyperna kan man i regel utesluta celiaki. HLA-DQ2 eller -DQ8 påvisas med hjälp av ett blodprov och används som diagnostisk metod i vissa fall.

Andra faktorer som misstänks kunna spela en roll är introduktionen av gluten i kosten hos barn, infektioner i tarmen, rökning, förekomst av kejsarsnitt och födelsetid. 

Det ser ut finnas ett samband mellan celiaki och andra sjukdomar. Tillståndet är vanligare hos personer som samtidigt har andra autoimmuna sjukdomar som till exempel diabetes typ 1, vissa sjukdomar i sköldkörteln, vissa reumatiska sjukdomar och autoimmuna sjukdomar i levern. Vissa syndrom, såsom Downs syndrom och Turners syndrom, medför en högre risk att utveckla celiaki. 

Om människor med celiaki undviker att äta gluten, blir tarmluddet normalt igen.

Annons
Annons

I vilka matvaror finns gluten?

Gluten är ett protein som finns i en rad sädesslag. Vete, korn och råg innehåller gluten. Andra matvaror kan innehålla rester av sådana spannmål från tillverkningen. Ett exempel är havre. Havre innehåller inte gluten men produceras ofta där man tillverkar andra produkter som innehåller gluten. För att inflammationen i tarmen ska upphöra är det viktigt att man inte får i sig några gluten alls. 

Utöver spannmål och spannmålsprodukter kan det finnas rester av gluten i en rad andra matvaror. Detta gäller bland annat vissa mejeriprodukter, till exempel glass, ost och yoghurt. Det kan också finnas gluten i choklad, godis och kakao. En rad middagsrätter, som pizza, korv, soppor, såser och spagetti, innehåller ofta gluten. Vidare kan det finnas gluten i bland annat ketchup, senap, tomatpuré, jordnötssmör och salladsdressingar. För att vara säker på vad som innehåller gluten ska man alltid läsa innehållsförteckningen. Ofta finns god hjälp att få av en dietist.

Annons
Annons

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons