Fråga doktorn

Fråga   Allergi

Fråga: Glutenintolerans?

Hej Jag har en trolig glutenintolerans. Jag har haft positiva antikroppar mot gliadin och transglutaminas. Biopsin visade att jag hade en skada på tarmen men slutsvaret på biopisn blev "diagnos ej fastställd" Jag fortsatte att äta vanlig mat och mådde bra. Gick vid 2 tillfällen till doktorn och tog om proverna. De ena antikropparna tror det var gliadin har sjunkit varje gång fast jag ätit vanlig mat. Hur är det möjligt? Jag uppvisar heller ingá näringsbrister. Hade dock vid ett tillfälle lite lågt järn och B12 värde. (Dricker inte mjölk eller äter järnberikad mat) har dock väldigt riklig mens. Med lite Hemofer järntabletter och lite apelsinjuice multivitamin juice är alla mina värden bra. Borde man inte uppvisa mer näringsbrister vid glutenintolerans? Jag och doktorn kom överrens om att jag under en prövotid skulle äta glutenfri kost vilket jag gör nu. Har ätit 1,5 månad. Jag upplever ingen skillnad att jag blivit piggare utan jag känner mig precis som vanligt. Jag känner mig lite trött (tror det mest är psykiskt då jag inte mår bra på jobbet). Har hört att man även kan göra gentester mot glutenintolerans. Hur snabbt kommer effekten på en kostomläggning? Sedan har jag följt företag i både USA, Australien och Tyskland som forskar på en medicin mot glutenintolerans. De har kommit ganska långt och de testar redan på människan. När kommer Sverige börja testa? Företagen jag prata om heter i USA Alba therapeutics, i Australien Nexpep och i Tyskland Zedira.

Svar:

Antikroppar mot gluten(gliadin) finns hos alla.

Höga nivåer ses hos glutenintoleranta men kan också ses hos friska. Antikroppar mot transglutaminas är förknippade med skada på tarmen och förutspår bättre sjukdomen.

Graden av skada som orsakas av glutenintag hos glutenintoleranta varierar.

Symtomen varierar därmed också mycket, en del har bara lätta eller obetydliga symtom och näringsbrister.

Antikroppar stiger i samband med skada på tarmen, ibland kan andra skador, infektioner och mediciner göra tarmen mera mottaglig
ofta upptäcks sjukdom hos vuxna i samband med något sådan händelse, sjunkande antikroppar utan glutenfri diet skulle kunna bero på att något sådant läker och då exponeras immunförsvaret mindre för gluten.

Tiden från man börjar med glutenfri diet till man mår bättre varierar, full effekt av diet kan enligt min erfarenhet dröja 6 mån eller mera.

Vad gäller vacciner och annan behandling har detta inte kommit längre än till prövningsstadiet.

Utvärdering av de studier som pågår kommer att dröja något år.

Gentester visar om man har de anlag i immunsystemet som gör glutenintolerans möjlig, dock är det bara en mindre del av dem som har detta anlag som blir sjuka, andra gener spelar också in, man vet ännu inte vilka.


Besvarade frågor under chatten

Fråga Besvarad
Lokal kortison i form av supp - ökad risk för värre covid-symtom?

2020-05-19 | 15:56

av Johanna Andersson

Azathioprin och ulcerös kolit - riskgrupp för covid-19?

2020-05-13 | 17:59

av Johanna Andersson

Crohns och Budesonid

2020-05-14 | 09:10

av Johanna Andersson

Ulcerös kolit - ska vi stanna hemma?

2020-05-14 | 09:23

av Johanna Andersson

Mildare symtom med immunsupprimerade behandling?

2020-05-19 | 12:15

av Johanna Andersson

Ulcerös kolit - farligt med vissa läkemedel under pandemin?

2020-05-14 | 09:25

av Johanna Andersson

Hur påverkar covid-19 ens redan störda immunförsvar?

2020-05-14 | 12:15

av Johanna Andersson

Körtelfeber, inflammatorisk tarmsjukdom och covid-19 - riskfaktor?

2020-05-19 | 15:00

av Johanna Andersson

D-vitamin - ökad risk för allvarlig covid-19?

2020-05-19 | 15:03

av Johanna Andersson

Opereration i coronatider

2020-05-18 | 10:59

av Johanna Andersson

Arbeta inom vården med inflammatorisk tarmsjukdom, IBD?

2020-05-18 | 14:33

av Johanna Andersson

Corona och Inflectra

2020-05-18 | 21:55

av Johanna Andersson

TNF alfahämmare - riskfyllt?

2020-05-19 | 12:52

av Johanna Andersson

Nedsatt immunförsvar med immunhämmande läkemedel - riskgrupp?

2020-05-18 | 09:59

av Johanna Andersson

Crohns och Corona

2020-05-18 | 10:34

av Johanna Andersson