Forum Träning och motion


LCHF-diet - Vad anser du?

Forskare varnar om att LCHF-diet är en hälsofara. Förespråkare av LCHF menar givetvis att det inte är så. Vad anser du?

Man måste känna till hela historien om hur den moderna fettskräcken kom till. Då vet man att de kostråd vi har idag inte alls vilar på stark vetenskap utan på bristfälliga studier där data som inte "passade in" uteslöts. Sök på Ancel Keys. Dom senaste åren, efter 2006 har det gjorts flera genomgångar av studiematerialet som kopplat hjärt och kärlsjukdom till ett ökat intag av mättat fett WHI studien, WHO, Andrew Mente, mfl). Det finns inget samband mellan mättat fett och hjärkärlsjukdom. Punkt. Jag har ätit LCHF själv i över 5 år. Efter 2 år på LCHF fick jag och alla i min kommun som fyllde 40 det året göra en grundlig hälsoundersökning. Jag kännde mig jättefrisk, men i bakhuvudet fanns det här med att man ätit massor av smör och ägg i två års tid och hur det skulle påverka mina värden. När vi skulle diskutera mina värden och eventuella risker för hjärtkärlsjukdom med sköterskan så tittade hon ner i sina papper och sa att jag hade bäst värden av alla. Lägst kolesterol (3,9), jättebra blodtryck och blodsocker. Om nu jag är en "vanlig" människa så borde jag ju haft sämst värden? Eller stämmer inte verkligheten med kartan? Ett år senare fick en vän göra samma test fast på en större arbetsplats. Drygt 1 år på LCHF gav bäst värden där också inkl ett upphört magproblem som varat i 45 år. Anekdoter i all ära, men dom börjar bli väldigt många nu. I USA är 250 miljoner anekdoter som istället visar vad lowfat high carb kan ge för resultat. Det är bara i Sverige som överviktstrenden vänt och det är just i Sverige som smörförsäljningen ökar och folk äter lågkolhydrat. Här om den medicinska vetenskapen på LCHF. Bedöm själv. http://www.kostdoktorn.se/vetenskap/lchf-och-den-medicinska-vetenskapen Litar man på SLV:s kostråd kan man läsa denna debattartikel: http://www.dagensmedicin.se/asikter/debatt/2009/04/08/livsmedelsverket-bor-omede/index.xml Jag fortsätter gärna:-)


Här berättar Annika lite om Jim Mann som skrivit detta. Läs även doc Ralf Sundbergs undersökning om kopplingen till sockerindustrin: http://blogg.passagen.se/dahlqvistannika/entry/jim_mann_orsakar_massor_av


Kommer man inte med riktiga fakta, dvs riktiga studier som visar i hårda ändpunkter (att folk blir sjukare eller dör) att LCHF är farligt, så behöver det inte ens diskuteras. Detta inlägg har ingen riktig fakta!


Läs boken Nu räcker det! skriven av Ursula Jonsson, hennes far var läkare och förespråkade fettrik kost sedan i början av 1900 talet. mjölk, vetemjöl och socker är gift och förgiftar kroppen, orsakar enligt olika forskare, även i Sverige, inflammationer, allergier, adhd, damp, autism mmmmmm


Pianor, Jag hittade detta på Ursula och det låter inte alls orimligt. http://www.2000taletsvetenskap.nu/recensioner/basallergin.htm Vi är så nära en lösning. Vi har ju druckit mjölk i tusentals år men då i rå form. Det är osmart att ändra på naturens egna strukturer. Samma sak gäller ju margariner, från början härdade och numera omestrade. Margariner har också visat högre allergiförekomst än t ex smör. Spannmål. Jag tror inte heller vi är några utpräglade fröätare. Vi skulle kanske äta det för överlevnad om det andra tröt, men då måste vi lära oss att förbereda spannmålen på samma sätt som den som sker i växtätarnas magar. Mvh Wille


Dags att sätta punkt. Lyssna när professorn gör det. Det känns väl härligt:-) http://www.kostdoktorn.se/annu-en-professor-dags-att-satta-punkt


Att vi äter mycket spannmål och grönsaker beror på att när vi blev lantbrukare o fick mata våra egna djur istf att de vilda djuren o fiskarna matade sig själva, så skulle det aldrig funkat att "odla" överdrivet mycket djur för att äta dem. Du kan odla grönt som du själv kan äta kalorimässigt på en yta som djuret behöver 10 x för att skapa samma kalorier till dig. Vi får inte plats med bara animalisk mat på denna jord!!! Jag tror att det är OK att äta halvmycket fett beroende på aktivitet, färskt kött, fisk, mycket färska grönsaker och den numera hatade potatisen. Det farliga är när man kombinerar höga halter med socker och fett som man gör i vår kultur nu. Slutar man med det o äter riktig mat o inte skräpmat o halvfabrikat så tror jag inte det spelar så stor roll om man äter bröd/pasta/grönsaker och lågfett, eller inget socker, mycket lite stärkelse och mer protein och fett. Vi är anpassningsbara.


Jag håller med om att vi är riktigt anpassningbara. Vi klarar oss bra bara vi äter naturligt. men..det finns alltid ett men. Hur kan Irland exportera så mycket kött som dom gör? När jag åkte runt på irland såg jag får och kor, kor, grisar och får, får och kor och grisar. Dom betade gräs i dom här fina sluttningarna. Tillbaka till Sverige. Skog, skog, spannmålsfält, hästar, skog, spannmålsfält, skog, hästar, skog...osv Det är bara att åka ut en sväng i helgen. Titta efter icke utnyttjade ytor där du skulle kunna få avkastning av riktig mat. Dom finns i massor. Mil efter mil efter mil. Mina ungar har knappt sett en ko och då bor vi faktiskt på landet. En ko behöver dessutom inte så mycket diesel om den bara får äta gräs. Kor ska bara äta gräs och inte spannmål (kraftfoder). Spannmål kräver diesel för plöjning, gödsling (förstör östersjön), harvning, sådd och skörd. Dom som vill leva på spannmål borde få göra dessa moment utan diesel:-) Mvh Wille


Vad denna tråd egentligen handlar om! Här en sammanfattning: 2006 kom resultatet på WHI studien som var tänkt att visa att dom fettsnåla råden var dom rätta. 50 000 kvinnor tjänade inte något i hälsa på mindre fett. Dessutom hade redan hjärtsjuka kvinnor 26% ökad risk för hjärtsjukdom med fettsnål kost. Inte heller genomgången av alla relevanta studier från 1950 till 2009 ledd av Andrew Mente visade att vi ska undvika fett. Summeringen lyder så här och kan nog inte feltolkas ens av ett barn. "New evidence reveals that saturated fat does not increase the risk of cardiovascular disease". I september 2009 gick WHO igenom alla relevanta studier. Samma resultat här. Inget samband mellan mättat fett och hjärtsjukdom. Den artikel du såg i tidningen (av en enskild forskare) var större än den som beskrev denna superstora förändring. Konstigt! I Januari 2010 publicerades i American Journal of Clinical Nutrition en ihopslagning av alla välkända studier som handlar om mättat fett och hälsa. Över 300 000 människor sammanlagt hade ingen sämre hälsa av mera mättat fett. Det var efter det senaste som man "satte punkt" på vissa håll: http://www.kostdoktorn.se/annu-en-professor-dags-att-satta-punkt


Sen handlar det ju inte bara om fett och proteiner. I de kulturer som inte äter mycker sånt har de inte tjocktarmcancer o i västvärlden så kryllar det av divertiklar o tjocktarmscancer. Men jag håller med, tycker vissa saker har fått oförtjänt dåligt rykte o det kag motsätter mig mest mot är alla som tror vare det är staten eller en privatperson vad som är hälsosammast o sprider det som absoluta sanningar. Kosten har så många aspekter att jag tror vi inte vet så mycket än. Kan bara säga att min mor åt högfettlågkolhydratdiet o när jag hälsade på henne o åt som hon så blev jag extreeeeeeemt körig i magen plus fisar som aldrig slutade lukta. Men magen kanske vänjer sig.


En väldigt vanlig effekt av LCHF kost är att magen blir helt lugn. Många börjar med LCHF just för magen numera. Från att ha varit en viktnedgångsmetod i ungefär ett år har det skiftat till en hälsoförbättrande kost. Orsaken är att många som äter LCHF fått flera hälsovinster utöver vikten. Vanliga hälsovinster: - Bättre mage (IBS och flera andra problem har många positiva rapporter) - Bättre leder (olika reumatiska åkommor och fibro kan minska) - Bättre blodsockerkontroll - Bättre hud (mindre acne, eksem mm) - Bättre sömn - Mindre migrän Det finns flera olika kostmodeller som ska vara anti-inflammatoriska och dit räknas LCHF. Vill man veta mer är det bara att söka på LCHF och en "åkomma" på google. Man hittar både positivt och negativt och får sålla hur man vill. Ha det bra:-)


Tror det där med magen är individuellt. Har aldrig problem med tarmarna, allt funkar i en bra lunk, har inte diarreer och lagom hård avföring (svåvida jag inte stressar o inte hinner på toa på 3 dar...) Min mage verkar väldigt effektiv, det kommer aldrig ut bitar av ngt men den är inte trög för det. Äter ganska tvärtom mot denna nämnda diet, äter rättså mycket potatis, en del bröd, havregrynsgröt, kokta och råa grönsaker, ägg, bönor och kött (inte så mkt kött pga priset). Jag tål alla variationer i min egen kosthållning, skulle jag hitta billigt kött så tål jag det. Men nu till detta besök till hon på dieten. Kände mig uppkörd och uppblåst i magen, lös i magen, ursäkta äckligheten men bajset stank som helsicke och gick inte att torka bort lukten från rumpan utan tvål o vatten. Sedan hade jag magont till o från o fes hela tiden riktigt stinkiga fisar.... Rapade upp äckliga smaker. Jag antar att det blev för mycket fett för mitt system. Nä, för min del grejar jag det inte, kanske passar andra bättre.....


Hej, Nu menar jag att det är jättevanligt med bättre mage på LCHF. Det finns säkert flera 10 000 tals människor som upplevt detta. Kostdoktorn (sveriges LCHF-doktor nr ett) får numera fungera som expert på detta område. http://www.aftonbladet.se/kropphalsa/article8709552.ab Man kan nog inte göra en rättvis bedömning efter "ett" besök hos en person. Om du däremot ätit LCHF i mer än en månad så kanske man kan börja fundera? Jag har bättre mage på LCHF, men skulle aldrig skriva om det om jag inte läst kommentarer från tusentals andra som fått bättre mage.


Sen en annan sak. Våra kroppar behöver en viss mängd protein per dag ( i snitt). Äter du mindre kommer vävnader, organ och muskler att minska i storlek. 0,8 till 1,5 gram protein per kilo kroppsvikt (önskevikt) är något att hålla sig till. Jag tror att mat med fullvärdiga proteinkällor inte behöver vara dyrare än de med icke fullvärdiga proteiner. Man måste nog räkna ut vad man egentligen får för pengarna. Ett exempel på smart räknande är mellan lax och torsk (sej). Lax innehåller 11 gånger mer viktig D-vitamin och omega-3 än torsk, men priset är inte 11 gånger så högt. Bland det dummaste folk kan göra är annars att köpa lättprodukter. Det är lika dumt som att tanka sin bil med utspädd bensin och ändå betala fullt pris. Dessutom så tror man att man ska komma lika långt:-) Ha det bra:-)

Annons
Annons
Annons