Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Punktförbränning

Har du kämpat för att få en smalare midja? Har en och annan krona lagts ned på diverse träningsredskap som alla garanterar den slutliga lösningen?

Uppdaterad den: 2008-10-02

Annons

Tyvärr har alla träningsmaskiner med fantasieggande namn som "The wonderwaistmaker", "the bodyslimmer" och "the fat reducer" två saker gemensamt, de kostar pengar men gör lite för din midja.

- Punktförbränning, det vill säga fettminskning endast på lokala delar av kroppen, är en fysiologisk omöjlighet. Det säger Johnny Nilsson, högskolelektor och forskare på Idrottshögskolan i Stockholm och i Norge.

Fettet förbränns över hela kroppen

Kroppen förbrukar energi hela dagen. För att öka energiförbrukningen krävs det att du rör på dig. Det bör vara en balans mellan intag och uttag av föda för att inte vikten skall påverkas.

Vilka depåer i kroppen som förbrukas vid arbete beror bland annat på vilken intensitet du har när du tränar. Johnny Nilssons tumregel är att ju högre intensitet i träningen desto mindre andel fett förbränns, åtminstone under själva träningspasset.

- Vid konditionsträning, som till exempel joggning och cykling, får musklerna tid på sig att utnyttja det syre som kommer med blodet. Syret behövs för att fett ska förbrännas. Fettet försvinner dock över hela kroppen och inte isolerat på ett enda ställe, säger Johnny Nilsson.

Annons
Annons

Muskelmassan byggs upp

Situps eller diverse övningar i styrketräningsmaskiner går ut på att träna intensivt under kortare perioder. Efter ett tag sätter mjölksyran in, vilket är ett tecken på att muskeln inte har tillräckligt med syre. Energin tas från kolhydratdepåerna.

Ju större kraftansträngning, desto mindre chans har muskeln att rekrytera syre. Muskelmassan byggs bäst upp med isolerade rörelser koncentrerade till en eller några få muskelgrupper.

Maskinerna ger bredare midja

De träningsredskap som säljs via reklamTV kan, i bästa fall, bygga upp muskler på det specifikt tränade området, exempelvis magmusklerna. Resultatet blir kanske en fastare och mer muskulös mage, men definitivt inte smalare. Snarare bredare, på grund av musklerna. Vi har dessutom ett lager underhudsfett som ligger över musklerna. Hur mycket underhudsfett vi har varierar från person till person, här samspelar både arv och miljö/livsstil. Maten och vad/när och hur vi äter är a och o för en sund livsstil. Fysisk aktivitet spelar också en avgörande roll.

- Styrketräning som fokuserar på till exempel magen kan visserligen bygga upp muskler där men fettdepåerna kan envist hålla sig kvar. Självklart är det nyttigt och välgörande att träna upp sin muskulatur, men det är viktigt att komplettera med konditionsträning, påpekar Johnny Nilsson.

Annons
Annons

Vilken träningsform bränner mest?

Visst är det även så att all form av träning är bättre än ingen träning alls. Men en kombination av styrketräning, konditionsträning och lågintensiv träning är det allra bästa om du vill höja din energiförbrukning:

Ett allsidigt styrketräningsprogram (där flera muskelgrupper tränas under minst 20 minuter) kan ge en "efter-förbrännings-effekt" i upp till 24 timmar efteråt.

Konditionsträning är, som tidigare nämnt, bra för att öka energiförbränningen under själva träningspasset. Att träna upp sin kondition ger även positiva effekter för hjärta, kärl, cirkulation och syreupptagningsförmåga.

Lågintensiv träning, som till exempel vanliga promenader, bör helst utföras under minst en timme för att få en bra energiförbränningseffekt.

Tänk på att du kan träna på olika sätt, ett cykelpass i skogen kanske ger dig en bättre upplevelse än att springa på ett löpband inne i en gymlokal. Leta upp den träningsform som passar dig bäst, välj mellan till exempel dans, fotboll, kampsport, ridning, aerobics, yoga, pilates, simning, ishockey och skogspromenader. Träning ska framförallt vara roligt, den ökade energiförbrukningen får du på köpet.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons