Feta pojkar har trefaldigats i Sverige

De senaste 40 åren har andelen feta pojkar i Sverige trefaldigats och hos flickor har andelen fördubblats. Hos de med lägre inkomst och lägre utbildning har förekomsten ökat, medan ökningstakten minskat hos de välutbildade.


Publicerad den: 2017-10-11
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Annons

I en stor internationell studie som publicerats i tidskriften The Lancet har man tittat på utvecklingen av fetma hos barn och ungdomar i 200 länder mellan åren 1975 och 2016, rapporterar TT.  Och det man kunde se var en tydlig trend av en kraftig ökning av övervikt och fetma i samtliga länder. Samtidigt minskar andelen undernärda/underviktiga.

Sverige följer samma trend. År 1975 var 2,5 procent av de svenska flickorna fetam idag ligger den siffran på 4,7 procent.  Hos pojkar är ökningen större. 1975 var 2,6 procent av svenska pojkar feta, idag lider 8,5 procent av fetma.

Sockerskatt kan vara en lösning


– Det var en väldigt kraftig ökning i Sverige mellan åren -85 och -95. Därefter har ökningstakten minskat något, säger Claude Marcus, professor och forskare inom barnfetma vid Karolinska institutet till TT. 

Annons
Annons

Men i grupper med lägre inkomster och sämre utbildning har förekomsten av övervikt och fetma fortsatt att öka. Hos välutbildade har ökningstakten minskat.

En lösning på problemet är att införa sockerskatt och befria frukt och grönt från moms, tror Claude Marcus. I ett mejl till TT svarar socialminister Annika Strandhäll (S) på det så här:

”En eventuell sockerskatt måste övervägas mycket noga. Branschen har ett stort ansvar. Jag vet att de arbetar aktivt med att erbjuda ett mer hälsosamt sortiment”,

Annons
Annons

 

    Källor

  • TT

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu